Tarihi ve beşeri coğrafya bağlamında Cizre ilçesinde sosyal yapıda toplumsal değişme ve modernleşme
Social change and modernization of social structure in Cizre within the context of history and human geography
  1. Tez No: 356464
  2. Yazar: İHSAN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL COŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cizre, Toplumsal Yapı, Toplumsal Deime, Modernleme, Cizre, Social Stracture, Social Change, Modernization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Ülkemizde yapılan alan çalışmalarının genç bir ilim dalı olan sosyoloji ilmine yaptığı katkılara binaen ben de doğup büyüdüğüm, Güneydoğu Anadolunun en eski ilçelerinden biri olan Cizre ilçesini örnek olarak seçtim. Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın dünya uygarlık tarihinin kaynaklarını oluşturan coğrafya olarak özel anlam taşıması, ister istemez ayrı bir sorumluluğu birlikte getirmektedir. Böyle bir coğrafyanın derinlikli geçmişinin her döneminin özenle gün ışığına çıkarılması, bilinçli bir araştırma ortamı yaratılması, toplumsal değişmenin ilçe düzeyinde incelenmesi ve araştırıcıya sağlayacağı avantajlar göz önünde tutularak araştırmayı kendi ilçesinde gerçekleştirmesi hedeflenmiştir. Yoğun bir modernleşme sürecinden geçen Türkiye'deki değişmelerin, tarihi bir kent ve zengin bir kültüre sahip olan Cizre İlçesinde, tarihi ve beşeri coğrafya“bağlamında, toplumsal yapının”bu değişmelerden nasıl etkilendiğini, gerek köylerini terk ederek şehre gelenler, gerekse şehirde yaşayan insanların, iletişim, ulaşım ve teknolojik gelişmelerin sonucunda, gelenek ve göreneklere bakışta, gelenek ve görenekleri yaşayışta, yaşam tarzlarında ve bakış açılarında gerçekleşen değişmeler incelenmiştir. Yapılan çalışma ile bu konudaki mevcut eksikliği gidermek ve bu tür araştırmaların yapılmasına merak uyandırılmasını sağlamaktır. İlçeyi yakından tanımış olmam, bölgenin Anadolu ile Mezopotamya'nın birleşme noktası olması, yaptığım çalışmalar doğrultusunda oluşan kişisel gözlemlerim ve bölge hakkında bu güne kadar bilinmeyenin araştırılması sağlanmıştır. Bu amaçla başladığım tezimin, hakkında az sayıda araştırma yapılmış ve az şey bilinen Cizre için bir kapı aralayacağını umut ediyorum.
Özet (Çeviri)
I chose Cizre which is one of the oldest historical districts in southeastern and also my hometown as an example by virtue of studies conducted in our country contributing to the sociology which is a young branch of science. Anatolia's and Mesopotamia's geographical position putting together world civilation history inevitably carry special meaning and bring responsibility. This thesis aims to bring to light to each term, create conscious research environment, analyze social change with district level. Also the study cares the advantages which the researcher will provide, so they make the research in their town. Also the study analyze How the social structure are affected in Cizre which has a really rich and ancient culture and regard to history and anthropogeography because of the modernization process Turkey going though. Either people who abonden their village to live in town and town people are affected by improvements of communication, transportation technology. The study analyzes how the development affects the traditions and lifestyles and their perspectives. My study's main objective is to cover up the deficiency of the subject and to arouse curiosity about the subject. My own observations and geographical position of the area have played a role to pick up the subject. Also the district closely has known by me. These are main subjects giving the outline of the thesis. All in all, I hope my thesis could give a chance to Cizre which is a under.