Fiyatlandırma ve geri ödeme bakımından Avrupa Birliği ve Türkiye'de ilaç sektörünün regülasyonu: İlaçlara erişimin İdare Hukuku bakımından değerlendirilmesi
Regulation of pricing and reimbursement of pharmaceutical in European Union and Turkey, evaluation of accession to pharmaceutical with respect to Administrative Law
- Tez No: 356467
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENK YAŞAR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İlaç, Regülasyon, Fiyatlandırma, Geri Ödeme, Pharmaceutical, Regulation, Pricing, Reimbursement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İlaç sektörünün düzenlenmesi ve devletin bu alandaki müdahalelerinin farklı görünümleri bulunmaktadır. İlacın piyasaya çıkabilmesi için yürütülmesi gereken ruhsatlandırma faaliyeti, ilacın insan sağlığına etkilerine odaklanır ve bu aşamada bilimsel bir değerlendirme yapılır. İnsan sağlığına etkilerinin denetimi yanında ilacın uygun koşullarda halka ulaştırılması da devletin temel yükümlülükleri arasındadır. Fiyatlandırma ve geri ödemeye ilişkin düzenlemeler idare hukuku, kamu sağlığı, sosyal güvenlik hukuku ve rekabet hukukuna ilişkin kurallardan oluşur. Anılan kuralların uygulanması farklı kurumlar tarafından yürütüldüğü için bu kurumlar arasındaki ilişki de çok önemlidir. Bu tezde ilaç sektörünün regülasyonu fiyatlandırma ve geri ödeme faaliyetleri ve ilgili hukuk alanları bakımından Avrupa ve Türkiye'deki değerlendirmelerle beraber incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Regulation of pharmaceutical industry and state's interference in this field has different aspects. Marketing authoritization and licensing of pharmaceutical activity is focused to its effects on human health and depends on scientific evaluation. Besides these functions of the state to provide pharmaceuticals to its citizen in a proper condition is important part of its duty in health issues. Pricing and reimbursement of pharmaceuticals comprise of rules as to administrative law, public health, social security law and competition law. As enforcement of above mentioned fields of law are in responsibility of different branches of government, relation between institutions and related rules are very important. In this thesis regulation of pharmaceutical industry will be assessed within the scope of pricing and reimbursement both in Europe and Turkey.