Gagavuzların tanınma mücadelesi ve Gagavuz yeri özerk bölgesinin oluşum süreci
Struggle for recognition of Gagauzs' and development process of Gagauzia autonomous region
  1. Tez No: 356468
  2. Yazar: SERGHEI MUTAF
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus, Kendi geleceğini kendinin belirlemesi, İnsan hakları, Gagavuzlar, Gagavuzya, Bağımsızlık, Nation, Self-determination, Human rights, Gagauz, Gagauzia, Liberty
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada,XX yüzyılın sonunda başlayan Gagavuzların devletleşmesi hakkında bahsedilmiştir.Gagavuzya'nın 1990'ların başında özerkliğini ve hemen sonra bağımsızlığını ilan etme gerekçesi ele alınmıştır.Buaraştırmanın konusu, siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik yönleri kapsamaktadır. Gagavuzya'nın“Ulojenie”yi(ana kanunu), toprak özelleştirmesi ve 2002 yılından günümüze kadar Gagavuzya'nın gelişmesi incelenmiştir.Ayrıca, Moldova'da Gagavuzya sorununa benzeyen ve günümüze kadar çözümü bulunamayan Moldova - Transnistria bölgesel etnik sorunu da konu edilmiştir.Bununla birlikte günümüzde dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan Gagavuzlar hakkında kısa bilgi verilmiştir. Günümüzde Gagavuzlar dünyanın birçok yerinde azınlık olarak varlıklarını sürdürmekte ve kendi geleceklerini kendileri tayin etmek istemektedirler. Tezimizde Türkiye'de, Gagavuzya'da ve Rusya'da yaygın olan kaynaklardan faydalanılmıştır,Gagavuz kökeni hakkında 20'den fazla farklı teoriler vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to explain about Gagavuzs' started to be a state at the end of twenty century. And it has revealed that the reason of Gagavuz's declared to be autonom and then get independed at the beging of 1990. The subject of study has contained social, political and economical side of the Gagavuzya. The system of Gagavuzya 'Ulojenie'yi (main law), the privitization of the land, the economic development after 2002 is also researched in the study. In adition the Trasnistria regional ethnic problem in Moldava which are similarity with the Gagauzian issue has not founded the solution until today, the subject is other matter of this study, and it has releaved that the briefly information about the Gagauzian whose live different part of world in these days. In this study has been used the resources which are widely used in Turkey, Gagavuzya and Russia. There are more then 20 different theory about root of the Gagauzya.