A Study on the secondary school teachers views on the importance of mathematical knowledge they teach and pedagogical knowledge and when they acuired this knowledge
  1. Tez No: 35652
  2. Yazar: ZÜLBİYE TOLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lise Matematik Oqretmenleri, Öğretmen Eğitimi, Lise Matematik Programı, Öğretmenlerin Görüşleri, Matematik Öğretmenlerinin Bilgileri, Müfredat Değişikliği, Secondary School Mathematics Teachers, Teacher Education, Secondary School Mathematics Curriculum, Teachers' Views, Knowledge of Mathematics Teachers, Curriculum Changes
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz LİSE MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN MATEMATİK VE PEDAGOJİ BİLGİSİYLE VE MATEMATİK BİLGİLERİNİ NE ZAMAN ÖĞRENDİKLERÎYLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA TOLUK, Zülbiye Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yaşar ERSOY Ocak, 1994, 120 sayfa. Bu araştırmanın amacı lise matematik öğretmenlerinin öğrettikleri kavramlar ve sahip oldukları pedagoji bilgilerinin önemi hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Diğer bir amacı ise öğretmenler matematik bilgilerini ne zaman kazandıklarım üzerine görüşlerini incelemektir. Araştırmanın örneklemini 1992 Güz döneminde Ankara ve bazı illerdeki liselerde çalışan 175 matematik öğretmeni oluşturmuştur. Öğretmenler mezun oldukları üniversiteler, öğretmenlik süreleri ve cinsiyetlerine göre gruplandırılmıştır. Araştırma için gerekli veriler bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Anket araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Anket dört bölümden oluşmaktadır. Bölüm I'de kişisel bilgiler için sorular sorulmuştur. Bölüm II'de lise matematik programından 55 tane matematik kavramı ve Bölüm III'te ise 35 tane pedagojik kavram ve beceri vıderecesi sorulmuştur. Son bölümde ise yine aynı 55 matematik kavramı verilmiş ve öğretmenler bu kavramları ne zaman öğrendikleri sorulmuştur.. Çalışmanın hipotezlerini test etmek için, Parametrik olmayan, Freidman, Kruskal Wallis ve Willcoxon Rank Sum testleri kullanılmıştır. Analizlerin sonucunda öğretmenlerin matematik ve pedagoji bilgilerine vermiş oldukları önem arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Üniversiteye göre bakıldığında ise, değişik üniversitelerden mezun olan öğretmenlerin matematik ve pedagoji bilgilerine verdikleri önem arasında bir fark bulunamamıştır. Fakat 15 yıl yada daha fazla öğretmenlik tecrübesine sahip olan öğretmenler olsılık ve istatistik (PAST) kavramlarına daha az önem vermekte oldukları saptanmıştır. Ayrıca, bayan öğretmenler eğitim psikolojisine erkeklere göre daha fazla önem vermektedirler. Diğer bir bulgu ise,“bilmiyorum”ve“tamamen önemsiz”, ve“kararsızım”olarak işaretlenen kavramlar PAST ve ileri matematik (AMAT) alt kategorilerinde toplanmıştır. PAST ve AMAT kavramları üniversite eğitimi süresince öğrenilmiş olarak işaretlenmiştir. Geometri (GEOM) ve temel matematik (CMAT) kavramları ise genellikle üniversiteden önce öğrenilmiş olarak işaretlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE SECONDARY SCHOOL TEACHERS' VIEWS ON THE IMPORTANCE OF MATHEMATICAL KNOWLEDGE THEY TEACH AND PEDAGOGICAL KNOWLEDGE AND WHEN THEY ACQUIRED THIS KNOWLEDGE TOLUK, Zülbiye M.S. in Science Education Supervisor: Prof. Dr. Yaşar ERSO Y January, 1994, 120 pages. The main purpose of this study was to determine the secondary school mathematics (SSM) teachers' views on the importance of the mathematical and pedagogical knowledge. The second aim was to determine SSM teachers' views on when they acquired their mathematical knowledge. The subject of the study were 1 75 mathematics teachers from different schools in Turkey. The study was conducted in the fall semester in 1992. In the present study teachers were grouped with respect to the university they graduated, their teaching experience and sex. mThe data were collected by a questionnaire. Questionnaire was developed by the researcher. It consists of four parts. Part I is for collecting data for the personal information. Part II consists of 55 mathematical concepts from the secondary school mathematics curriculum, Pan III consists of 35 pedagogical concepts and skills. In Part II and III teachers were asked to rate the importance of each concepts or skills. Part IV includes 55 mathematical concepts, teachers were asked when they acquired these concepts. Nonparametric Tests, Freidman, Kruskal Wallis, and Wilcoxon Rank sum tests were used for testing hypotheses of the study. The results of the study indicated that there was a significant difference between the teachers' views on the importance of the mathematical and pedagogical knowledge. The results of the study indicated that there were no significant difference among the teachers' views on the importance of the mathematical and pedagogical knowledge with respect to the university they graduated. It was found that teachers with 15 and more years of teaching experience rated probability and statistics (PAST) as not important with respect to the other teachers. Female teachers give more importance to the knowledge of educational psychology than male teachers. Concepts rated as“Do not Know This Concept”and rated close to“completely unimportant”and“undecided”are accumulated in PAST and advanced mathematics (AMAT) subcategories. Moreover, concepts of PAST and AM AT are rated as learned through the university years. Geometry (GEOM) and core mathematics (CMAT) concepts are rated as learned before university education. IV