Kodifikasyondan resepsiyona: Aile Hukukundaki değişmeler ve toplumsal etkileri
From codification to reception: Changes in the family law and its social implications
  1. Tez No: 356511
  2. Yazar: ÖMER FARUK OCAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Değişme, Hukuk, Aile, Aile Hukuku, Hukuki Değişme, Social Change, Law, Family, Family Law, Legal Change
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
1839 Tanzimat'ın ilanından günümüze iki yönlü bir değişim sürecinin yaşandığı yani yeni bir denge noktası arayışının söz konusu olduğu söylenebilir. Bu gerilimin yansımalarını, birey algısı ve toplum tasavvurunun üretildiği en can alıcı birim olan aile kurumu ve onu düzenleyen aile hukuku alanlarında görebiliriz. Tüm bir Tanzimat kanunlaştırması aslında aile hukukunun kanunlaştırılmaması üzerine kuruludur. Bu sürecin sonunda ise 1926 Türk Medeni Kanunu'nun İsviçre Medeni Kanunu'ndan resepsiyonu gerçekleşmiştir. Dolayısıyla toplumsal değişme ve hukuk arasındaki ilişki bağlamında hem 1926 Hukuk reformuna evrilen sürecin hem de reform sonrası uygulamada ortaya çıkan toplumsal durumun analizi önem kazanmaktadır. Tezimizde bu iki husus üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
We can state that from 1839 Tanzimât period to this date one can observe that there has been two-way process of change or quest for a new equilibrium point. We can observe the reflections of this tension in the sphere of family as the most crucial institutions of a society that produces the perception of the individual and conception of the society and family law that govern it. All the Tanzimât legalization process based on not-codifying the traditional/religious family law. At the end of this process, reception of the Turkish Civil Code of 1926 from the Swiss Civil Code came true. Therefore, with regard to the relations between social change and law analyzing both the process culminated in the 1926 Turkish Law Reform and the social situation after new laws enforced gain importance. This thesis will focus on these two complementary points.