Sanal deneyimsel pazarlamanın tüketici tutumuna etkisi
The effect of virtual experiential marketing on consumer attitude
- Tez No: 356537
- Danışmanlar: PROF. DR. G. NAZAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanal Deneyim, Deneyimsel Pazarlama, Sanal Deneyimsel Pazarlama, Online Alışveriş Siteleri, Tüketici Tutumu, Virtual Experience, Experiential Marketing, Virtual Experiential Marketing (VEM), Online Shopping Sites, Consumer Attitude
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Son zamanlarda yapılan çalışmalar bize ekonominin temelinin ürün ve hizmetlerden deneyimlere doğru kaydığını, tüketicilerin ürünleri özellikleri ve faydaları yerine kendilerine hissettirdiği deneyimlere göre seçtiklerini ve değerlendirdiklerini göstermiştir. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler sonucunda, internet hayatımızın hemen her alanına yenilikler getirmiş ve büyük değişimler meydana getirmiştir. İşletmeler ve rakipleri, işletmeler ve tüketiciler, tüketiciler ve diğer tüketiciler artık birbirlerine yalnızca bir tık uzaklıktadır. Diğer yandan internet içinde barındırdığı farklı kanallarla ve teknolojileriyle sanal ortamlarda yeni deneyim türlerinin oluşmasına, sanal deneyimlerin yaratılmasına öncülük etmektedir. Deneyimlerin, işletmelerin ürün ve hizmetlerde farklılık yaratarak rekabet avantajı sağlaması açısından anahtar bir faktör olduğu bilinmektedir. Bunun sonucunda deneyimsel pazarlama faaliyetleri sanal ortamlara da uygulanmaya çalışılmakta ve 'sanal deneyimsel pazarlama' kavramı ortaya çıkmaktadır. 'Deneyimsel pazarlama sanal ortamlarda uygulanabilir mi?' sorusunun cevabı gittikçe daha çok önem kazanmaktadır. İşte bu nedenle bu tezde, sanal deneyimsel pazarlamanın tüketici davranışları üzerindeki etkisinin araştırılması amacıyla, tüketicilerin online alışveriş sitelerinde yaşadıkları deneyimler 'sanal deneyimsel pazarlama' çerçevesinde değerlendirilmiş ve sanal deneyimlerin tüketicilerin online alışverişe yönelik tutumlarına etkisi araştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recent studies show us that structure basics of economy change from goods and services into 'experiences' and consumers select and value products based on experiences rather than features and benefits. As a result of advances in information technology, internet has brought innovation and great changes to almost every area of our lives. Companies and their competitors, companies and consumers, consumers and other consumers are now only one-click-away to each other. On the other hand, internet is leading to creating of new genre experiences with different channels and technologies that it hosts. It is already known fact that experiences is a key factor from the point of differentiating products and services to gain competitive advantage. Thus, experiential marketing practices have been tried to implement into virtual environments by companies and marketers and 'virtual experiential marketing' concept has appeared. Hence, the answer of question that 'Could experiential marketing be put into practice on the virtual environments?' is increasingly becoming crucial. In consequence, the aim of this thesis is to research the effect of virtual experiential marketing on consumer behavior. For this reason, virtual experiences of consumers in online shopping sites have been reviewed within the scope of 'virtual experiential marketing' and the effect of virtual experiences on consumers' attitude towards online shopping has been researched in this study.