Değişim yaşanan örgütlerde iş tatmini ile örgütsel bağlılık ilişkisi
The relationship job satisfaction and organizational commitment in change experienced organizational
- Tez No: 356536
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Minnesota İş tatmini Ölçeği, 3 Boyutlu Örgütsel Bağlılık Modeli, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Minnesota Jobsatisfaction Scale, Three-Component Model of Organizational Commitment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İş tatmininin ve örgütsel bağlılığın ölçülmesi, akademik yazında en çok tartışılan ve araştırılan konulardan biridir. Bu araştırmanın amacı birçok alanda işlenen iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin örgütsel değişim yaşanan bir üretim işletmesinde incelenmesidir. Bu kapsamda çalışanların iş tatminlerini ölçmek için literatürde en çok kullanılan Minnesota İş tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçekte iş tatmini ile ilgili sorgulanan içsel ve dışsal boyutlar araştırma kapsamına alınmıştır. Örgütsel bağlılığı ölçmek için ise Allen ve Meyer'in“3 Boyutlu Örgütsel Bağlılık Modeli”kullanılmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen veriler SPSS 15.0 programında analiz edilerek tablolar halinde sunulmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iş tatmini kavramı, iş tatminiyle ilgili model ve teoriler, iş tatminini etkileyen faktörlere değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde örgütsel bağlılık kavramına yer verilerek, örgütsel bağlılığı etkileyen kişisel ve örgütsel faktörler ele alınmış ve örgütsel bağlılık sonuçları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki incelemiştir. Ayrıca analiz sonuçlarına göre yorumlamalar yapılmış ilişkiyi etkileyen sebeplere değinilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
There is a vast amount of research done on the subject of the measurement of job satisfaction and organizational organizational commitment. The purpose of this study is analysing the connection between job satisfaction and organizational comminment in a manufacturing business, which experienced organizational change that are explicated in many field. In this context, to estimate the job satisfaction of employees; Minnesota JobSatisfaction Scale is used which is most widely used in literature. The endogenous and exogenous dimensions that are examined in the scale were taken in the content of the research. To estimate organizational commitment Allen and Meyer's“Three-Component Model of Organizational Commitment”is used. The data gathered from the results of the questionnaires was analysed by SPSS 15 and presented in table forms. Resarch study consist of three part. First part, examine the term of job satisfaction, models and theories related to job satisfaction, the factors that affect job satisfaction. Second part of the study examine the term of organizational commitment and added the individual, organizational factors which effect organizational commitment and the results of organizational commitment. In third part the connection between job satisfaction and organisational commitment is investigated. And comments are made according to the analyses results and mentioned to the causes that affect the connection and suggestions are made.