The Use of indigeneous clays s bleaching earth for vegetable oil refining
Yerli killerin bitkisel yağların refinasyonunda ağartma toprağı olarak kullanılması
  1. Tez No: 35661
  2. Yazar: HANDAN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT UNGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağartma, Kil, Ağartma Toprağı, Aktifleştirme, Bitkisel Yağlar, Bleaching, Clay, Bleaching Earth, Activation, Vegetable Oils. Science Codes 614.01.03, 614.02.05 iv
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, Ankara ve Gümüşhane bölgelerinden 2 yerli kilin, piyasadaki aktif kilin ağartma potansiyeliyle karşılaştırılmak üzere, aktifleştirilmesi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Yağın rengi, serbest yağ asidi miktarı, peroksit değeri bu karşılaştırma için kalite ölçütleri olarak alınmıştır. Toprak konsantrasyonu, ağartma zamanı ve ağartma sıcaklığının ağartma üzerine etkileri üzerinde çalışılmıştır. Killerin, 95 °C de İM hidroklorik asit (HC1) ile 90 dakika aktifleştirilmesi optimum aktifleştirme koşulu olarak bulunmuştur. Her iki toprak da aynı aktifleştirme işlemine tabi tutulmuştur ve ayçiçek yağı üzerindeki ağartma potansiyelleri ölçülmüştür. Çalışmalar, ticari ağartma toprağının ağartma yeteneği hedef alınarak yürütülmüştür.Gümüşhane toprağıyla 90°C de %l-2.5 toprak konsantrasyonu (m/m), ve 15-60 dakika muamele süresi sınırları içinde, kabul edilebilir renk ve serbest yağ asidi miktarı değerlerine ulaşılmıştır. Ankara toprağıyla, piyasadaki aktif kille elde edilen renge, 90°C de ve 30 dakika ağartma zamanında %2 (m/m) toprak konsantrasyonu kullanılarak ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, activation and evaluation of two domestic clay, from Ankara and Gümüşhane regions, were studied to compare their bleaching potential with a commercially available activated earth used in the oil industry. Color, free-fatty acid content and peroxide value of bleached oils were the criteria for comparison. The effects of earth concentration, bleaching time, bleaching temperature on bleaching were studied. The treatment of clays with 1M hidrochloric acid (HC1) at 95°C for 90 minutes was found to be the optimum condition for activation. Both earths were subjected to the same activation procedure and tested for their bleaching potential for sunflower seed oil. Studies were performed considering bleaching performance of the commercial bleaching earth. Acceptable color and free-fatty iiiacid values were reached with the earth from Gümüşhane, at 90 °C in the ranges 1-2.5% earth concentration, (m/m), and 15-60 minutes contact time. With the earth from Ankara, it was necessary to use an earth concentration of 2% (m/m), for contact time of 30 minutes, at 90 °C to reach the same bleached color as obtained with commercial activated earth.