20. yy sanat akımlarından fovizm akımının ''tek desen'' tasarım ofisinde üretilen perde desenlerine yansımaları
Reflecti̇on of fauvi̇sm current, one of the art currents of 20th century at patterns of curtai̇ns whi̇ch i̇s produced i̇n the 'si̇ngle pattern' desi̇gn offi̇ce by uti̇li̇zi̇ng
  1. Tez No: 356654
  2. Yazar: HİLAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA NUR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Crafts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fovizm, Sanat, Desen, Tasarım, Perde, Fouvism, Art, Pattern, Design, Curtain
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dokuma ve Örgü Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ev tekstilinde dekorasyonu tamamlayan, mekanlara bütünlük katan ve görselliği zenginleştirmede önemli bir paya sahip olan perdenin, modern veya klasik görünümünde en büyük etkenin tasarım ile birlikte renk seçimi olduğu düşünülmektedir. Bu bakımdan 20.yy sanat akımlarından Fovizm akımının en önemli özelliklerinden biri olan renklerin resimde çarpıcı şekilde kullanımının, tül ve fon perdeleri de modern gösterdiği düşünüldüğünden tasarımlara yansıtılmaktadır. Bu bağlamda çalışmada Fovizm akımının Tek Desen tasarım ofisinde desen tasarımlarına katkıları görsel temalarla birlikte ele alınmış ve mevcut tasarım ürünleri incelenmiştir.Bu araştırma, Fovizm akımına ait orijinal eserlerin desen ve renk özelliklerinden yararlanarak Tek Desen tasarım ofisinde üretilen perde desenlerini ve desenlerin üretim aşamalarını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the modern and classical appearence of curtains which complete the decoration in terms of home textile and add integrity and enrichment to the places, the color choice along with the design is thought to be the most important factor. In this regard, the use of colors in paintings strikingly, one of the most important features of Fauvism, one of the art movements of 20th century, is reflected to the designs because it is thought to make tulle curtains and the funds look modern. However in this study, contributions of Fauvism movement's which is the pattern designs in the“Single Pattern”design office taken with visual theme together and examined avaliable design of products. This research includes manufacture processes of patterns and patterns of curtains which is produced in the“Single Pattern”design by utilizing from design and color properties of original products relating to the Fauvism movement.