Tekstil yüzey üretiminde sanatsal yaklaşımlar; kolaj ve asamblaj
Artistic approaches in textile surface production; collage and assemblage
- Tez No: 647185
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA DOĞAN SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Modern Çağ, Tekstil yüzey üretimi, Kolaj, Asamblaj
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Tekstil yüzey tasarımı ve üretimi modern çağın yenilik anlayışı ile her geçen gün daha da değişmekte ve gelişmektedir. 19. ve 20. yy. teknolojik olanakları sanat alanında olduğu gibi moda alanında da etkilerini göstermiştir. Sanayi Devrimi'nde yaşanan teknolojik gelişmeler sanat dallarında birtakım tekniklerin ortaya çıkmasına etki etmiştir. Modern dönemde görülen Sanayi Devrimi insanların natürellikten kopup makineleşmeye doğru gittiği bir dönem olmuştur. Sanatçıların bir şeyleri sorguladığı ve tepkilerini eserlerinde gösterebildiği bu dönemde insanların bilinç altına inanışı ve iç dünyasına yönelişi eserlere farklı materyallerin dahil olmasına ve yeni tekniklerin gelişmesine neden olmuştur. Bu tekniklerden olan kolaj ve asamblaj Modern Çağ akımlarından olan Kübizm akımında görülmektedir. Kolaj ve asamblaj teknikleri resim ve heykel sanat dallarında olduğu gibi tekstil yüzey tasarımı alanında da görülmüş ve normalleşmeye yüz tutmuş, yenileri tüketmiş, yaratıcılığını kaybetmiş modaya yeni bir soluk getirerek tasarımcıların ilham kaynağı olmuştur. Bu çalışmada sanat kavramının teknolojik olanaklarla birlikte göstermiş olduğu değişiklikler, Modern Çağ'daki teknolojik gelişmelerin kolaj ve asamblaj tekniklerinin ortaya çıkmasındaki etkileri, bu tekniklerin görüldüğü bazı akımlar incelenmiş ve hangi tasarımcılarının tekstil yüzey üretiminde ilham kaynağı olduğu, kullanılan materyal çeşitliliği, teknolojik gelişmeler anlatılmış ve incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Textile surface design and production are changing and developing day by day with the understanding of innovation of the modern age. 19 and 20 hundred year technological opportunities in the field of art has shown the effects, technological developments in the industrial revolution affected the some techniques in art branches. The Industrial Revolution seen in the modern era has been a period in which people broke from baturalism to mechanization. In this period, when artists questioned things and were able to Show their reactions in their works the belief in people under consciousness and their orientation to the inner world led to the inclusion of different materials and the development of new techniques. The collage and assemblage, which is one of these techniques, is seen in the cubism movement which is one of the modern age movements. Collage and assemblage techniques have been seen in the field of textile surface design as well as painting and sculpture. Has lost the creativity that has exhausted new ones has inspired designers to bring a new breath of fashion, the effects of the technological developments in the modern age on the emergence of collage and assemblage techniques. Some of the trends in which these techniques were seen were examined and which materials designer used to inspire in textile surface production were explained and examined. Key word: Art,Modern Age, Textile Surface Production, Collage, Assemblage.