Fiziki şartların 8-9 yaş grubu öğrencilerinin görsel sanatlar dersindeki başarısına etkisi
Effects of physical conditions on 8-9 year old student's success in visual arts lessons
- Tez No: 356676
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜZİN AYRANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Eğitimi, Fiziki Şartlar, Fiziki Çevre, Visual Arts Education, Physical Conditions, Physical Environment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırmanın amacı; Devlet okullarında ve özel okullarda fiziki şartların 8 – 9 yaş grubu öğrencilerinin görsel sanatlar dersindeki başarısına etkilerini saptamaktır. Bu araştırmada; devlet okullarında ve özel okullarda okuyan öğrencilerin görsel sanatlar dersi açısından fiziki şartlarının neler olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın uygulama aşamasında seçilen özel ve devlet okulu öğrencilerine“Çocuk Parkı”konulu suluboya resim çalışması yaptırılarak, fiziki şartların başarıya etkileri saptanmıştır. Araştırmada alan araştırması yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem literatürde (survey) tarama yöntemi olarak açıklanmıştır. Bu yöntem aynı zamanda nitelikseldir. Araştırma, 2012 – 2013 eğitim öğretim yılında, Ankara ili Yenimahalle ilçesinde bulunan Şuküfe Nihal Ortaokulu ve İncek ilçesinde bulunan Doğa Koleji görsel sanatlar dersi alan 8 – 9 yaş grubu öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanması için, uzman görüşü alınarak anket oluşturulmuş, elde edilen veriler SPSS programında analiz edilerek, bulgular frekans ve yüzde değeri olarak tablolara aktarılmıştır. Araştırma uygulama aşamasında özel okul ve devlet okulu öğrencilerinin çalışmaları başarı kriterlerini belirleyen üç uzman tarafından puanlanarak bu puanların ortalaması alınmış, elde edilen puanlarla başarı kriterlerinin her bir maddesinin ortalamalarının toplamı alınarak tablolar oluşturulmuştur. Özel okul öğrencilerinin çalışmalarının devlet okulu öğrencilerinin çalışmalarına göre daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda, devlet okullarında ve özel okullarda görsel sanatlar dersi alan öğrencilerin fiziki şartlarının bazı benzer ve bazı farklı noktaları dikkat çekmiştir. Uygulama aşamasında öğrencilere yaptırılan suluboya resim çalışmasıyla fiziki şartların öğrencilerin görsel sanatlar dersindeki başarısına önemli katkılar sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine effects of physical conditions on 8 – 9 year old students' success in visual arts lessons in public and private schools. In this study, what physical conditions that students studying in public schools and private schools have regarding visual arts have been determined. In implementation phase of the study, effects of physical conditions on success is determined by having selected private school and public school students paint“Playground”theme painting with watercolor paints. Field research method is employed in the study. This method is detailed as survey method in literature. This method is also a qualitative approach. 8 – 9 year old students having visual arts lesson in Şukufe Nihal Secondary School located in Ankara Yenimahalle Province and Doğa Schools located in Incek in 2012 – 2013 school years participated in the study. For collecting the data, questionnaires are created by an expert opinion, obtained data are analyzed in SPSS software and findings are listed in tables as frequency and percentile values. In implementation phase of the study, paintings of private and public school students are graded by three experts specifying the success criteria; then those grades are averaged. Obtained grades are listed in tables by averaging values for each criterion of success criteria. It appears to be that paintings of private school students are more successful than those done by public school students. As a result of the study, it is pointed out that there are some similar and dissimilar points regarding physical conditions for students taking visual arts lesson in private and public schools. From watercolor painting done in implementation phase of the study, it is observed that physical conditions contribute to the students' success in visual arts lessons.