Mesleki orta öğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan seramik ve cam teknolojisi öğrencilerinin eğitim sürecine ilişkin görüşleri
Point of view of the ceramic and glass technology students at technical secondary education schools related to education process
  1. Tez No: 356682
  2. Yazar: YELİZ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. K.ÖZLEM ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik ve Cam Teknolojisi, Öğrenci Görüşleri, Eğitim Sorunları, Ceramic and Glass Technology, View of Student, Education Issues
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada; seramik ve cam teknolojisi eğitimi alan mesleki ve teknik liselerdeki öğrencilerinin eğitim sürecine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için; 2013-2014 eğitim öğretim döneminde öğrenimini sürdürmekte olan 116 12. sınıf öğrencisinin görüşleri alınmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul'daki seramik ve cam teknolojisi alanı bulunan mesleki ve teknik liselerin, 12. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise İstanbul Nuh Kuşçulu Teknik ve Meslek Lisesi Seramik ve Cam Teknolojisi 12. Sınıfta öğrenim gören 116 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, öğrenciler için hazırlanan anketler aracılığı Ankette öğrencilere demografik özelliklerinin yanında, meslek bilgisi ders içeriğine yönelik 11 soru; işletme uygulamasına yönelik 7 soru ve okul malzeme ve atölye ihtiyacına yönelik 7 soru olmak üzere toplam 25 soru sorulmuştur. Verilerin çözümlenmesinde öğrenci anketleri değerlendirilerek yorumlanmış; uygulanan anket formlarından elde edilen veriler SPSS istatistik programına girilerek analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin soru bazında frekansları bulunmuş, yüzdeleri ve sorular ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Belirlenen alt amaçlar doğrultusunda cinsiyet ve ailenin gelir düzeyi değişkenlerine göre analizler yapılmış ve bulgular değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; meslek bilgisi ders içerikleri ile okul atölye ve malzeme ihtiyacına yönelik soruların çoğunda öğrencilerin olumlu ve olumsuz görüşleri aynı oranda çıkmış; işletme uygulamasına yönelik sorularda öğrencilerin çoğu olumlu görüş bildirmişlerdir. Cinsiyet ve aile geliri değişkenlerine göre ise sonuçlar üzerinde farklılaşma olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, determination of views related their department of students in technical secondary education schools of ceramic and glass technology is targeted. In order to have this target, views of the 116 students at 12th class in 2013-2014 semester have been asked. Field of the study consists of students at 12th class in technical education schools of ceramic and glass technology in İstanbul. Sample group of the study also consists of 116 students at Ceramic and Glass Technology 12th class in İstanbul Nuh Kuşçulu Technical and Industrial High School. Related data is collected from surveys prepared for students. In the survey, 25 questions are asked in total, including as well as 11 questions related to content of technical information lessons, 7 questions related to management application and 7 questions related to school material and workshop requirement. As analysis of data, students' surveys are commented by assessment; data derived from surveys' forms are reviewed by penetrating to SPSS statistical program. Frequencies of the derived data are calculated based on questions, their percentages and questions are evaluted separately. The analysis is carried out according to gender and socioeconomic variaties based on specified sub-targets. According to derived data and result, in most of the questions related to technical information lessons and school material and workshop requirement positive and negative views of students are at the same ratio; in questions related to management application most of the students have positive view. In gender and family income varities, there is no difference at results.