Arapça askeri terminoloji öğrenimine yönelik metodolojik bir yaklaşım
A methodologi̇cal approach for the teachi̇ng of Arabi̇c mi̇li̇tary termi̇nology
  1. Tez No: 356721
  2. Yazar: İSMAİL RAŞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHANER AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Term, terminology, rank, military, Arabic military terminology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bilim, sanat, meslek ve iş kolu gibi özel alanlarda belirli bir anlatımı ve kavramı olan sözcüklere terim denir. Bunlar ulusal ya da uluslararası düzeyde bilim, sanat, meslek ve işkolu çalışanları tarafından kullanılır. Bu terimlerin anlamları ve neyi anlatmak istedikleri, o işlerle uğraşan insanlar tarafından bilinir, çoğu kez, o özel alanın toplantılarında belirlenir ya da kendiliğinden şekillenir. Çalışmanın giriş bölümünde problem, amaç, önem, varsayımlar, sınırlılıklar ve tanımlar sunulmaktadır. Birinci Bölüm'de, kavramsal olarak terim, terminoloji kavramı ile askeri terminoloji hakkında bilginin yanısıra Arapçada terim türetme yolları yani naht hakkındaki yöntemler anlatılmıştır. Bununla birlikte terimlerin eğitimdeki yeri ve önemine de değinilmiştir. İkinci bölümde, subay, astsubay, er ve erbaş rütbeleri ve Arapça karşılıkları verilerek hedef dildeki kullanımına değinilmiştir. Üçüncü bölümde, Askeri teşkilat ile asıl olarak öğretilmesi hedeflenen stratejik öneme haiz askeri terminoloji dizini Türkçe'den Arapçaya, Arapçadan Türkçeye alfabetik sırayla verilmiştir. Ayrıca Suriye'de Arap Baharının başlangıcı ile güvenlik konularına ilişkin gündeme damga vuran askeri terimler ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise, konuyla ilgili çıkarımlar ve çalışmanın bir özeti yer almaktadır. Anahtar Kelimeler :Terim, terminoloji, rütbe, askeri, Arapça askeri terminoloji,
Özet (Çeviri)
Words, in such as science, art, business and profession special areas which has particular expression and concept are called the terms. These terms, at the national or international level are used by employees science, art, and profession. The meaning of them, mostly are known by the proffesions whose are using them. Mostly, these terms determined by special meetings of custom field or by spontaneously. In introduction our study, problem, aim, importance, hypothesis, limits and definitions were presented. In the first chapter, information about conceptual terms, concept of the terminology and military terminology was described. And also, ways of producing Arabic terms that concept formation sclupture is explained. As well as, the importance and the place of the terms in the education was addressed. In the second chapter, given officers, noncommissioned officers, soldiers and officer ranks and provisions for arabic, their uses of the target language was mentioned. In the third chapter, military organization and strategically important military terminology directory which is mainly intended to teach, was given from Turkish to Arabic as well as from Arabic to Turkish in alphabetical order. And also the military terms about security have been mentioned which are started with the“Arabian Spring”in Syria. In the conclucion, inferences about subject and summary of the study are provided.