L'utilisation de la Chanson et de la Poésie dans L'enseignement de FLE aux Enfants
Çocuklara yabancı dil olarak Fransızca öğretiminde şarkı ve şiir kullanımı
- Tez No: 356795
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, yöntem, yabancı dil Fransızca, şiir, şark, Foreign Language Teaching, method, foreign language French, poem
- Yıl: 2013
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüzde, globalleşen dünyadaki teknolojik, ekonomik gelişmeler ve siyasi ilişkiler ile birlikte yabancı dil öğretiminin önemi günden güne artmaktadır. Bugüne kadar, yabancı dil öğretimi alanında birçok araştırma yapılmış ve bunun sonucunda yabancı dil öğretmek için kullanılan yöntemler bir hayli geliştirilmiştir. Yabancı dil olarak Fransızcanın öğretiminde edebi metinler, geliştirilen yöntemlerin paralelinde yabancı dil öğretim yöntemlerinin bazılarında kullanılmıştır. Edebi metinler ilk defa, geleneksel olarak adlandırılan okuma-çeviri ve dilbilgisi çeviri yöntemleriyle birlikte hedef dilin kültürünü öğretmek amacıyla kullanılmıştır. Bu öğretimde amaç sadece öğrenilen yabancı dilin kültürünü edindirmek olmuştur. Fakat günümüzde edebi metinlerle yabancı dil öğretiminin amacı sadece hedef dilin kültürünü öğretmek değil; aynı zamanda dört temel dil becerisi olan okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini kazandırmak ayrıca kültürlerarası etkileşim sağlamaktır. Bu çalışmada, yabancı dil olarak Fransızcanın çocuklara öğretiminde şiir ve şarkı kullanımının etkililiği ve çocukların bu tür ders materyalleri karşısındaki tutumu araştırılmıştır. Şiir ve şarkı, çocuklara Fransızcanın öğretiminde en etkili öğretim materyalleri arasında gösterilmektedir. Çocuklara yönelik ders kitapları incelendiğinde, Fransızcanın öğretimi için hazırlanmış eğitsel materyal olarak şiir ve şarkıları görmek mümkündür. Yabancı dil öğreniminde çocukluk dönemi en etkili ve en hızlı aşama olarak kabul edildiği için bu çalışmada Fransızca öğrenen 7-10 yaş arası ilkokulda öğrenim gören 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileriyle bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Dört hafta boyunca öğrencilerin seviyelerine göre seçilmiş şiir ve şarkılarla ders işlenmiştir. Bu sürenin sonunda öğrencilere anket uygulanmış ve anket sonuçları verilerin analizi bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the technological and economical improvements and the political relations in the globalizing world, the importance of foreign language increases day by day. By this time, many researches were conducted in foreign language teaching field, and, as a result, the methods to teach foreign language were developed. For teaching French as a foreign language, literary texts were used together with foreign language teaching methods. Literary texts, for the first time, were used to teach the culture of target language with reading-translation and grammar-translation methods named as traditional methods. Here, the aim of this method is to help learners gain the target culture, it also should help learners gain four basic language skills; reading, writing, speaking and listening.In this study, it is searched the effect of using poetry and songs in teaching French as a foreign language and the attitude of children towards poetry and songs in language teaching. Poems and songs are two of the most effective teaching materials, for that reason, they were selected for this study. When course books prepared for children are analyzed, it is possible to see poetry and songs are used as educational tools for teaching French as a foreign language.Children, in language teaching process, is accepted as the most effective and productive stage, therefore, in this study, some applications were conducted with the 2nd, 3rd, and 4th graders at primary school, whose ages between 7 and 10 who are learning French. During four weeks, the students were taught using poetry and songs that are suitable to their levels. At the end of this four week-period the students were asked to answer a survey and the results of this survey were explained at data analysis part.