Üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım gereksinimlerine ilişkin öznel faktörlerin incelenmesi
Investigating the subjective factors related to the need for psychological help of the college students
- Tez No: 356850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL ALVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz düzenleme, Öz yeterlik, Öğrenilmiş güçlülük, Öznel iyi oluş, Maslow, Psikolojik ihtiyaçlar, Psikolojik yardım ihtiyacı, Need for Psychological Help, Self-Regulation, Self-Efficacy, Learned Resourcefulness, Subjective well-being, Maslow, Psychological Needs
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım ihtiyaçlarını etkilediği düşünülen öğrenilmiş güçlülük, öz yeterlik, öz düzenleme ve öznel iyi oluş faktörlerinin ilişkilerini incelemek ve psikolojik yardım ihtiyacını yordamada öznel iyi oluşun öğrenilmiş güçlülük, öz yeterlik, öz düzenleme faktörlerine aracılık edip etmediğini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni 2012-2013 bahar yarıyılında Atatürk Üniversitesi merkez yerleşkesinde 16 fakültede lisans düzeyinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise söz konusu evrenden uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 1205 kişilik (Kız=666, %55,3; Erkek=539, %44,7; yaş ortalaması X =21,49; Ss=2,18) bir gruptan meydana gelmektedir. Psikolojik yardım ihtiyacını belirlemek için araştırma kapsamında“Psikolojik Yardım İhtiyacı Belirleme Ölçeği”geliştirilmiştir. Öz düzenleme becerisini ölçmek için Carey, Neal ve Colins (2004) tarafından geliştirilmiş olan“Kısa Öz Düzenleme Ölçeği”nin (Short Self-regulation Questionnaire) Türkçeye adaptasyonu yapılmıştır. Bunlardan ayrı olarak araştırma kapsamında Dağ (1991) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan“Rosenbaum Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği”, Yıldırım ve İlhan (2010) tarafından Türkçe uyarlaması yapılmış olan“Genel Öz Yeterlilik Ölçeği”ve öznel iyi oluşu belirlemek için ise Köker'in (1991) Türkçe adaptasyonunu yaptığı“Yaşam Doyum Ölçeği”ve Türkiye'deki geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını Gençöz'ün (2000) yaptığı“Pozitif ve Negatif Duygulanım Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 ve LISREL 9.1 istatistik programlarından yararlanılmıştır. Araştırmada betimsel analizler, Pearson momentler çarpım korelasyonu, faktör analizleri ve araştırma hipotezlerini test etmek için de path analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, öğrenilmiş güçlülük faktörü öznel iyi oluşu yordamamakta ancak öğrenilmiş güçlülük öz düzenleme ve öz yeterlik faktörlerini yüksek düzeyde yordamaktadır. Öz düzenleme ve öz yeterlik faktörlerinin öznel iyi oluşu orta düzeyde ve pozitif yönde yordadığı ve öznel iyi oluşun, psikolojik yardım ihtiyacını yordamada öz düzenleme ve öz yeterlik faktörlerine aracılık ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca öznel iyi oluşun psikolojik yardım ihtiyacını olumsuz yönde veiv oldukça iyi düzeyde yordadığı tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlar ilgili kuram ve literatür açısından tartışılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyze the relations of the factors such as the learned resourcefulness, self-efficacy, self-regulation and subjective well-being which are thought to affect the needs of the university students for psychological help and to determine if the subjective well-being mediates other factors in the prediction of the needs of the university students for psychological help. The population of the study is formed of undergraduates who get education in 16 faculties in the central campus of the University of Atatürk in the spring term of 2012-2013 academic years. The sample of the study is formed of 1205 undergraduates (female=666, 55,3 %; male=539, 44,7 %; average of age X =21,49; Sd=2,18) selected from the mentioned universe by convenience sampling method.“Need for Psychological Help Scale”has been developed as a part of the study to determine the needs for psychological help.“Short Self-Regulation Questionnaire”developed by Carey, Neal and Colins (2004) has been adapted into Turkish to determine the self-regulation skills. Apart from these, Rosenbaum's Learned Resourcefulness Scale adapted into Turkish by Dağ (1991), General Self-Efficacy Scale adapted into Turkish by Yıldırım and İlhan (2010), and to determine subjective wellbeing; Satisfaction with Life Scale adapted into Turkish by Köker (1991) and Positive and Negative Affect Scale whose reliability and validity checking was done by Gençöz (2000) for Turkey have been used within the study. SPSS 22.0 and LISREL 9.1 have been used in the analysis of the data. Pearson product-moment correlation, descriptive analysis, factor analysis and path analysis to test the research hypothesis has been used in the study. According to obtained data, the learned resourcefulness factor does not predict the subjective well-being; however, it highly predicts the self-regulation and self-efficacy factors. It has been determined that the self-regulation and self-efficacy factors predict the subjective well-being in a positive way and medium level, and subjective well-being mediates self-regulation and self-efficacy factors to predict the needs for psychological help. It was also determined that subjective well-being predicts vi the needs for psychological help in a negative way and fair level. All these results have been discussed in terms of the related theories and literature, and several suggestions have been made.