Mecmû'a-i Eş'âr ve Münşeât [ Yz. 3 (06 TBMM LD 1450 )]
- Tez No: 356888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, nazım, nesir, Klasik Türk Edebiyatı, Mecmu'a, poetry, prose, Classical Turkish Literatüre
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmanın konusu TBMM Kütüphanesi'nin Yazma Eserler Bölümü'nde“06 TBMM (LD 1450) Yz. 3”numarada kayıtlı olan Mecmû'a-i Eş'âr ve Münşeât'tır. 19. yüzyıla ait olduğu bilinen eserin derleyeni belli değildir. 69 varaktan oluşan eser nazım ve nesir parçalar içermektedir. Nazım kısmında, nazım şekli olarak yoğun şekilde beyitler karşımıza çıkarken nesir kısmında fetva, ilaç tarifi, dua gibi parçalar nazım kısmına nazaran daha hacimli bir şekilde yer almaktadır. Belli bir tertip düzeni bulunmayan eserde genellikle kime ait olduğu belli olmayan nesir ve nazım kısımlar mevcuttur. Çalışmanın ilk kısmında mecmualar hakkında genel bilgiler verildikten sonra eser tanıtılmış ardından mecmûanın muhteva ve şekil incelemesi ele alınarak çalışmanın amacı ortaya koyulmuştur. Eserin içerik ve şekil özellikleri belli başlıklar altında bu bölümde verildikten sonra ikinci kısımda ise, eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir ve eserin nazım kısımlarında vezin bozukluğu mevcut kısımların dışında vezinler gösterilmiştir. Sonuç kısmında eserle ilgili değerlendirmeler yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study in the Department of Manuscripts of the Library of Parliamen“ 06th Parliament ( LD 1450 ) Yz. 3 ”ID isstored in the Mecmû'a-i Eş'âr and Münşeât. 19. Century of work is known to becompiledis unclear. Which consists of 69folios contains works of poetry and prosepieces. Off-Balance Sheet section,as a form of off balance sheet while ourintensive proseat the fatwaagainst couplets, drugrecipe, than toprayaspart of the off balance volume proses componentsare locatedin a way. Arrangedina certain order without works is often unclear who owns the prose andverse partsare available. In the first part of the study, after giving general information about the work of magazines magazines were introduced and then review the content and form are revealed by considering the purpose of the study. Author and shape properties of the content provided in this section under certain headings in the second part after the work has been awarded the transcribed text and verse parts of the work out of existing parts in the metrical rhythm disorder are shown. In the conclusion of the assessment has taken place with the work.