Bir iş kolunun sosyolojik analizi: Bankacılık ve Niğde örneği
Sociological analysis of a busi̇ness sector: Banki̇ng busi̇ness and case study of Ni̇ğde
- Tez No: 356889
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDUREŞİT JELİL QARLUQ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, banka çalışanları, sektörün sosyolojik analizi, Niğde örneği, Banking, bank employee, the analyze of sector, case study of Niğde
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bankacılık kapitalizmin can damarıdır. Bankacılık, kapitalizmle birlikte doğmuş, sistem sorun yaşadığında krizlere yol açmış, piyasa hacmi küçülmüş; kapitalizm zirvedeyken de karını maksimum düzeylere çıkarmıştır. Bu kol kola gelişen ve aynı anda kriz yaşayan iki güçlü dev, ortaklıklarını geliştirir ve ilişkilerini sağlamlaştırırken; kendilerine uygun yeni bir dünya düzeni ve insan tanımı yaratmaya başlamış, yaratılan yeni insan da sistemin hem müşterisi hem de çalışanı olmuştur. Bu çalışma bu iki gücün yarattığı“çalışan”tanımından,“banka çalışanları”üzerinde duracaktır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın kapsamı, amacı, yöntemi, varsayımları ve sınırlılıkları yer almıştır. İkinci bölümde kuramsal çerçeve oluşturmak için analizde kullanılan sosyolojik teoriler izah edilmiştir. Üçüncü bölümde bankacılık sektörünün tarihsel gelişimine değinilmiş, son iki bölümde verilerin sosyolojik değerlendirilmesi yapılmış, sektörün temel sosyolojik teoriler yardımıyla haritası çizilmiş ve ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmanın temel amacı banka çalışanlarının hiçbir etki altında kalmadan, çalışma koşullarına ve sektöre ilişkin görüşlerini özgürce dile getirebilmelerini sağlamak ve elde edilen bulgular ışığında sektörün sosyolojik analizini gerçekleştirmektir.
Özet (Çeviri)
Banking is the life and soul of capitalism. When capitalism was born, banking is too; and when the capitalist system has a problem, it causes crisis; and when capitalism on the head, it makes maximum profit. When these two monsters growing and cause crisis together, they are develops partnership and relationship; they made a world and human definition for themselves. This human definition is made for their employee and customer as well. This paper aimed to analyze that the employee's definition made by these monsters. At the first chapter of study purpose, method, assumptions of research and analysis of the interview and survey are explained. At the second part, the sociological theories which used in the analyze are examined for conceptual framework. At third part origin of banking and development of banking in Turkey are examined. At the last two part, results of survey and interview are explained and banking sector is analysed with the basic sociological theories. The main goal of study is explain ideas and critique about banking sector by bank employees without any influence and consequently analyze sector through a sociological perspective.