Çağdaş sanatta doğa
Nature i̇n contemporary art
- Tez No: 356898
- Danışmanlar: PROF. MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğa, çağdaş sanat, sanatçı, insan, ötekileştirme, kültür, uygarlık, düzen, gelip geçicilik, peyzaj, natürmort, çevre, çevresel hareketler, metamorfoz, süreçsellik, Nature, contemporary art, artist, human being, alienation, culture, civilization, order, impermanence, landscape, still-life, environment, environmental movements, metamorphosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, doğanın çağdaş sanatçılarca algılanış ve yorumlanış sürecini ve bu süreçte kendilerinden önceki dönemlerden hangi anlamlarda farklılaştıklarını eleştirel bir bütün kurarak belgelemeye çalıştım. Çalışma insanoğlunun doğaya verdiği anlamlar ve oluşturduğu davranış biçimlerinden başlayıp, sanatçılar özelinde ifade bulduğu anlamlar hususuna doğru ilerledi. Daha sonra dönemsel açıdan 1980 sonrası olarak sınırlandırdığım çağdaş sanatçıların doğa üzerindeki eylemleri, doğadan feyz alarak ürettikleri çalışmalar ve çevreci hareketlerle oluşturulan bilincin sanatçılar ve yapıtlarına etkisi gibi konular, uygun gördüğüm çalışmalardan örneklerle incelendi. Çalışma sonunda gerçekleştirdiğim sanatta yeterlik sergisi ile beraber, bu konuların kendi çalışmalarım kapsamında yeniden gözden geçirilip değerlendirilmesiyle sonuçlandı.
Özet (Çeviri)
In this study I tried to document, with a critical entirety, how contemporary artists perceive and interpret nature and in what means their implementations differ from the ones of the past. The study started with what nature meant for human beings and which behavioral patterns do they formed towards it and proceeded to the subject of meanings expressed by the artists in particular. Then I limited my study periodically to cover the time after 1980 and examined the topics like the actions of artists on nature, their artistic works inspired by the nature and how environmental consciousness affected their work; supporting them with selected, suitable examples. This study concluded as it has been reviewed and evaluated together with my artistic works which constituted my 'Proficiency in Art' exhibition