Kazançların süreğenliği ve tahakkuk anomalisi: Borsa Istanbul üzerine bir araştırma
Earnings persistence and the accrual anomaly: An investigation on Borsa Istanbul
  1. Tez No: 356914
  2. Yazar: NASIF ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MESUT KAYALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kazanç, Nakit Akımı, Tahakkuklar, Kazançların Süreğenliği, Tahakkuk Anomalisi, Hatalı Fiyatlama, Piyasa Etkinliği, Earnings, Cash Flows, Accruals, Earnings Persistence, Accrual Anomaly, Mispricing, Market Efficiency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada tahakkuk anomalisinin Borsa İstanbul'daki varlığı araştırılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak Borsa İstanbul'da 2005-2012 yılları arasında işlem gören 158 şirketin kazanç ve bileşenlerinin süreğenliği panel veri analizi metodolojisi ile test edilmektedir. Çalışmanın sonuçları, Borsa İstanbul'da kazançların süreğen olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, kazançların süreğenliği üzerinde kazancın toplam tahakkuk bileşeninin nakit akımı bileşenine göre etkisi daha azdır. Bu duruma esas olarak kazancın anormal tahakkuk bileşeni neden olmaktadır. Çalışmada ikinci olarak ise, hisse senedi fiyatlarının, kazancın nakit akımı ve tahakkuk bileşenlerinin içerdiği gelecek dönem kazançları ile ilgili bilgileri doğru olarak yansıtıp yansıtmadığı sorusuna cevap aranmaktadır. Bu bağlamda, Mishkin ve hedge portföy testleri uygulanmaktadır. Mishkin ve hedge portföy testi sonuçları, Borsa İstanbul'da kazanç ve bileşenlerinin hatalı fiyatlandığını ortaya koymamaktadır. Diğer taraftan, ilgili örneklemden zarar eden şirketlerin çıkartılmasıyla toplam tahakkuk ve bileşenlerinin hatalı fiyatlandığı bir başka ifadeyle tahakkuk anomalisinin Borsa İstanbul'daki varlığı gösterilmektedir. Yatırımcılar, kar eden şirketlerin toplam tahakkuklarına dayalı olarak gerçekleştirdikleri işlem stratejisinden %18,58'lik bir anormal getiri elde etmektedir. Bu sonuçlar, Borsa İstanbul'un yarı-güçlü formda etkin olmadığı anlamına gelmektedir. Çalışmada elde edilen bulgular yatırımcılar, hisse senedi analistleri ve araştırmacılar açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the presence of the accrual anomaly in Borsa Istanbul. In accordance with this purpose, the persistence of earnings and its components of 158 firms traded in Borsa Istanbul between the years of 2005-2012 are first tested using panel data analysis methodology. The results of the study indicate that earnings are persistent in Borsa Istanbul. Moreover, the total accrual component of earnings has a weak effect on the persistence of earnings in comparison with the cash flow component of earnings. This is mainly due to abnormal accrual component of earnings. Secondly, we will seek to answer in this study whether stock prices reflect information accurately about future earnings contained in the cash flow and accrual components of earnings. In this context, Mishkin and hedge portfolio tests are performed. Mishkin and hedge portfolio test results do not prove that earnings and its components are mispriced in Borsa Istanbul. On the other hand, removal of the loss-making firms from the related sample, mispricing of total accruals and its components, in other words, the presence of the accrual anomaly in Borsa Istanbul, are demonstrated. Trading strategy based on the total accruals of profit-making firms, investors generate abnormal returns of 18,58%. These results signify that Borsa Istanbul is not semi-strong form efficient. The findings obtained in this study are of great importance for investors, equity analysts and researchers.