Türk Ticaret Kanunu'nun anonim ve limited şirket yönetim süreçlerine yansımaları
Turkish Commercial Code and its reflections on management processes for joint stock companies and limited liability companies
  1. Tez No: 356915
  2. Yazar: İSHAK ALSAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ticaret Kanunu, Anonim Şirket, Limited Şirket, Şirket Birleşmeleri, Bölünme, Tür Değiştirme, Denetim, Girişimcilik Kültürü ve Sermaye Birikimi, Kurumsal Yönetim, Turkish Commercial Law, Joint Stock Company, Limited Liability Company, Mergers, Demergers, Type Conversion, Control, Entrepreneurial Culture and the Accumulation of Capital, Corporate Governance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Ticaret alanında radikal değişiklikler içeren Türk Ticaret Kanunu özellikle ticaret şirketleri açısından çağdaş açılımlara ve reformcu yaklaşımlara yer vermektedir. Türk Ticaret Kanunu'nun ruhunda sermayenin sınır tanımadığı ve rekabetin arttığı bir ortamda, uluslararası kurumlarla ve kurallarla uyumlu Türkiye'yi geleceğe hazırlayacak bir düzenleme amacı yatmaktadır. Türk Ticaret Kanunu ile birlikte, ülkemiz ticari hayatı için önemli bir değişim süreci başlamış, şirketlerin yönetiminde köklü değişikler ortaya koymuştur. Bu değişim, hiç kuşkusuz ticari işletmeleri, ticaret hayatını, yakından ilgilendirmektedir. Bu amaçla hazırlanan Türk Ticaret Kanunu, Eski Türk Ticaret Kanunu'ndaki birçok düzenlemede değişiklikler içerdiği gibi, yeni bir takım düzenlemeler de getirmiştir. Bu çalışmada anonim şirketler ve limited şirketler ile, Türk Ticaret Kanunu'nun şirket birleşmeleri, şirket bölünmeleri, tür değiştirme ile şirketler topluluğu ve denetim alanındaki düzenlemeleri incelenmiştir. Türk Ticaret Kanunu'nun yeni hedefleri olarak, girişimcilik kültürü ve sermaye birikimi ile kurumsal yönetim alanındaki düzenlemeleri ortaya konulmuştur. Çalışmanın dördüncü bölümünde 2012 yılı İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 listesinde yer alan şirket yöneticilerinin yapılan düzenlemelerdeki tutumlarını ölçmeye yönelik bir anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Commercial Code containing radical changes in the field of trade, gives place to reformist approaches and contemporary expansions particularly for trade companies. In an environment where uninhibited capital and increased competition, in the spirit of Turkish Commercial Code, there is a purpose of an arrangement to prepare Turkey for the future who is compatible with international institutions and the rules. Together with the Turkish Commercial Code, a process of change has begun which is important for our country's commercial life, and radical changes have revealed in the management of the companies. This change is undoubtedly closely related with commercial businesses and commercial life. Turkish Commercial Code prepared for this purpose, include many embodiments changes in the former Turkish Commercial Code, and also introduced a new set of regulations. In this study, in the Turkish Commercial Code, for joint stock companies and limited liability companies, mergers, demergers, group of companies, type conversions and control arrangements have been investigated. As new targets of the Turkish Commercial Code, with a culture of entrepreneurship and capital accumulation has been demonstrated in corporate governance arrangements. In the fourth part of the study, a survey has been conducted to measure the attitudes arrangements in the list of 500 business executives in Istanbul Chamber of Industry (ISO) in year 2012.