XIX. yüzyıl mutasavvıf şairlerinden Seyyid Süleyman Mahvi Divanı: İnceleme-metin
- Tez No: 356924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA BATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Seyyid Süleymân Mahvî, Dîvân, XIX. yüzyıl, Tasavvuf, Transkripsiyonlu Metin, Sayyid Sulayman Mahvî, Dîvân, XIX. Century, Sufizm, Transcripted Text
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 426
Özet
Bu çalışma, XIX. yüzyıl şairlerinden Seyyid Süleymân Mahvî'nin hayatı, sanatı ve edebi kişiliği, Türkçe Dîvânı'nın transkripsiyonlu metni ve incelemesinden oluşmaktadır. Mutasavvıf bir şair olan Seyyid Süleymân Mahvî, devrin özelliklerine uygun olarak sade bir dil kullanmış, yazdığı manzumelerle tasavvufi düşüncelerini açıklamıştır. Şair, şiiri kendisine bir amaç olarak değil, düşüncelerini anlatmak için araç olarak görmektedir. Türk kültür ve edebiyat tarihinde, geçmişten geleceğe ışık tutan birçok şair ve sanatçı henüz bilinmemektedir. Bu çalışmayla onlardan biri olan ve önemli mutasavvıf şairlerden biri olarak düşündüğümüz Seyyid Süleymân Mahvî'yi kültür ve edebiyat tarihimize kazandırmak istedik.
Özet (Çeviri)
This study is composed of the life, art and literary personality of Sayyid Sulayman Mahvî, who is a poet in XIX. century, his Turkish Dîvân's transcripted text and its analysis. Sayyid Sulayman Mahvi, who is a Sufi poet, has used a plain language according to the characteristics of the era. He has explained his thoughts with his sufi poem. The poet didn't see his poetry as an aim, but as a means to explain his thoughts instead. Many poets and artists, who shed light on the future from the past, have not been known yet. We think of Sayyid Sulayman Mahvî as one of the major poets of Dîvân literature. Therefore, with this study, we wanted to introduce Sayyid Sulayman Mahvî to our culture and literary history.