The effects of correlated color temperature on wayfinding: A study in a virtual airport environment
Işığın renk sıcaklığının yön bulmaya etkisi: Sanal havaalanı ortamında bir çalışma
  1. Tez No: 356930
  2. Yazar: ÖZGE KUMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN OLGUNTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Yön Bulma Performansı, Renk Sıcaklığı, Aydınlatma, Sanal Ortam, Havaalanı, Wayfinding Performance, Color Temperature, Lighting, Virtual Environment, Airport
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı, ışığın renk sıcaklığının havaalanlarında kullanıcının yön bulma yetisi üzerindeki etkilerini anlamak ve farklı renk sıcaklıklarındaki aydınlatmaların yön bulma yetisine olan etkilerini anlamak için karşılaştırmaktır. Deney 3000 K, 6500 K ve 12000 K olmak üzere üç farklı aydınlatma için üç farklı katılımcı grubuyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar yirmi-altı farklı üniversitenin, yirmi-bir farklı bölümünden, toplam doksan yüksek lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışma tek aşamada yürütülmüştür. Gönüllü olan katılımcılar birebir masaüstü sanal ortamı deneyimlemişlerdir. Katılımcılar bilgisayar karşısında araştırmacı tarafından birebir test edilmişlerdir. Katılımcılardan araştırmacıyı başlama noktasından hedef noktası olan 109 numaralı kapıya götürmeleri istenmiştir. Işığın renk sıcaklığının yön bulma yetisine etkisi performans sırasında geçen zaman, hata yapma sayısı, karar noktası sayısı ve rota seçimi anlamında farklılık göstermediği bulunmuştur. Ancak, ışığın renk sıcaklığının duraksama / tereddüt etme deneyimine etki ettiği görülmüştür. Işığın renk sıcaklığının artması ile duraksama / tereddüt etme sayısının 3000 K'den 12000 K'e doğru azaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to understand the effects of correlated color temperature on wayfinding performance in airports and to compare different color temperatures in order to understand their effects on wayfinding performance. The experiment was conducted with three different sample groups in three different lighting settings that are 3000 K, 6500 K and 12000 K. The participants were total ninety graduate students from twenty-one different departments of twenty-six different universities. The study was conducted in a single phase. The volunteered participants experienced the desktop VE one by one. The participants were seated at the computer and were tested by the researcher. They were asked to direct the researcher from the starting point to the final destination which was stated as gate numbered 109. It was found that correlated color temperature has no significant effect on wayfinding performance in terms of the time spent, the total number of error, the total number of decision points and the route choice during finding the route. However, the correlated color temperature has a significant effect on experiencing hesitations. It was found that the total number of hesitations decrease while the correlated color temperature increases from 3000 K to 12000 K.