The Study of pruitt-baggett type catalysts in the stereoregular polymerization of propylene oxide
Propilen oksitin stereoregüler polimerleşmesinde etkin olan pruitt-baggett türü katalizörlerin incelenmesi
  1. Tez No: 35719
  2. Yazar: ESMAEEL MOHAMMAD MASADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALYÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pruitt-Baggett Katalizörü, Çözelti Özellikleri, İyon Çiftleri, Propilen oksit, Stereoregüler poli(Propilen oksit), Hittorf Elektrolizi, Pruitt-Baggett catalyst, solution properties, ion pairs, propylene oxide, stereoregular poly(propylene oxide), Hittorf electrolysis. Science
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz PROPİLEN OKSİTİN STEREOREGÜLER POLÎMERLEŞMESINDE ETKÎN OLAN PRUİTT-BAGGETT TÜRÜ KATALİZÖRLERİN İNCELENMESİ MAS ADEH, Esmaeel Mohammad Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Kemal ALYÜRÜK Mayıs, 1994, 64 sayfa. Pruitt- Baggett türü katalizatörler FeCİ3 ile propilen oksitin verdiği bir bileşiğin H2O ile tepkimesi sonucu elde edilirler. Bu tür katalizatörlerin propilen oksitin steroregüler polimerleşmesindeki etkinliğini FeCİ3/ H2O = r mol oranı saptar. PBC/ 0.50 (yani r= 0.50 oramnda hazırlanmış Pruitt- Baggett katalizatörü) maksimum toplam polimer fakat minimum stereoregüler polimer üretebilmektedir. Bu oranın çok küçük bir değişimi ile ( 0.50' den 0.67' ye artışı ) katalizör etkinlik çok büyük oranda artmaktadır (0.67 oramnda stereoregüler polimer verimi maksimuma ulaşmakta fakat ataktik polimer verimi ise minimuma inmektedir). PBC/ 0.67 bu bölümde daha önce ayrıntılı olarak incelenmiş idi. Bu araştırmada ise bu iki katalizatör arasındaki farkı anlamak amacı ile PBC/ 0.50' nin çözelti özellikleri incelendi.Dietileterin isopiestik damıtımı ile PBC/ 0.50 moleküllerinin yaklaşık 2 ( 2.1- 2.3 ) Fe atomu içerdiği bulundu. PBC/ 0.50 ve propilen oksit ile tepkimeye sokulmuş PBC/0.50 ' nin asetonitril çözeltilerinin Hittorf elektrolizi ile PBC/ 0.50 ' nin tek bir Fe atomu içeren anyon ve 3 ( ya da 1 ) Fe atomundan oluşan katyonlara bölündüğü bulundu. PBC/ 0.50 ' nin bisdialkoksi demir oksit ( BDAFO ) ile PBC / 0.67' nin 85/15 mol oranında bir karışımı olduğu tartışıldı. PBC / 0.67 konusundaki yayınlanmış sonuçlar ve bu araştırmada yapılan Hittorf elektrolizi sonuçlan BDAFO' nun sadece propilen oksitin basit katyonik polimerleşmesinde etkin olduğu yorumu yapıldı.
Özet (Çeviri)
, ABSTRACT THE STUDY OF PRUITT-BAGGETT TYPE CATALYSTS IN THE STEREOREGULAR POLYMERIZATION OF PROPYLENE OXIDE MASADEH, Esmaeel Mohammed M.S. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Kemal ALYÜRÜK May, 1994, 64 pages The Pruitt-Baggett type catalysts are prepared by treating an adduct of FeCİ3 and propylene oxide with H2O. The molar ratio of FeCİ3/H20 = r characterizes the stereoregulating power of these catalysts in the stereoregular polymerization of propylene oxide. Although PBC/0.50 (i.e. Pruitt-Baggett type catalyst with r = 0.50) produces maximum yield of total polymer but gives the worst yield of stereoregular polymer. A slight increase of this ratio from 0.50 to 0.67 has drastic effects on the catalytic activities on PBC, viz. stereoregular polymer yield increases to a maximum whereas atactic polymer yield becomes minimum. PBC/0.67 had been studied in this department in some detail. In the present work to explain the differences between these catalysts the solution properties of PBC/0.50 was studied. mBy isopiestic distillation of diethylether it was found that on average PBC/0.50 molecules contained slightly more than 2 Fe atoms (2.1 ~ 2.3 ). Hittorf electrolysis of PBC/0.50 and propylene oxide treated PBC/0.50 in acetonitrile showed that PBC/0.50 ionized by giving an anion with a single Fe atom and a cation possibly 3 (or 1 ) Fe atoms. It was concluded that PBC/0.50 is a mixture of Bis- dialkoxy ferrous oxide (BDAFO) with PBC/0.67 in about 85/15 mole ratio. On the basis of earlier reports on the PBC/0.67 and results of Hittorf electrolysis indicated that BDAFO was only active in the simple cationic polymerization of propylene oxide.