Pre-and post-processing for nonlinear analysis of large truss and frame systems
Kiriş ve çerçevelerin doğrusal olmayan analizi için ön ve son işlemci
  1. Tez No: 35723
  2. Yazar: TÜRKER GÜLÜM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUHA TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar, Geometrik Doğrusal Olmayan, Önişlemci, Sonişlemci, Artırımlı Yöntem, Tekrarlı Yöntem, Artınmlı-Tekrarlı Yöntem, Finite Element, Geometrically Nonlinear, Preprocessor, Postprocessor, Incremental Method, Incremental-Iterative Method, Iterative Method
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
öz KİRİŞ VE ÇERÇEVELERİN DO?RUSAL OLMAYAN ANALİZİ İÇİN ÖN VE SON İŞLEMCİ GÜLÜM, Türker Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Süha ORAL Aralık, 1994, 147 sayfa. Bu çalışmanın amacı sonlu elemanlar paketleri için genel bir ön ve son işlemci ve yüksek sehimli esneklik problemleri için doğrusal olmayan sonlu elemanlar bilgisayar paketi geliştirilmesidir. Programlar, IBM uyumlu PCler geliştirilmiştir. Doğrusal olmayan sonlu elemanlar bilgisayar paketi FORTRAN programlama dilinde geliştirilmiş ve LAHEY FORTRAN 77 derleyicisinde derlenmiştir, ön ve son işlemciler ise Visual Basic programlama dili ile geliştirilmiştir. Doğrusal olmayan problem yüksek sehim düşük germim teorisi üzerine kurulmuştur. İncelenen yapılar geometrik doğrusal olmayan yapılardır, malzeme özellikleri sabit alınmıştır. Plastisite problemleri çalışma dışında tutulmuştur. Tezde artırımlı, tekrarlı ve artınmlı-tekrarlı olmak üzere üç çözüm yöntemi sunulmuştur. Yöntemler, bilgisayar ortamında ele alınmıştır. Yapısal rijidite matrisini sayısal çözümlemede, Skyline yöntemi kullanılmıştır. ön işlemci ve son işlemci nesne tabanlıdır ve MicroSoft Windows 3.1 için tasarlanmıştır, ön işlemci bir veri editörü ve deforme olmamış yapı için bir önizlemebölümünü kapsamaktadır. Son işlemci sonuçlan sunar ve elemanlar üzerindeki gerilim ile bağlantı noktalarının yer değiştirmelerini gösterir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRE- AND POST- PROCESSING FOR NONLINEAR ANALYSIS OF LARGE TRUSS AND FRAME SYSTEMS GÜLÜM, Türker M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Suha ORAL December, 1994, 147 pages. This thesis aims at developing general pre- and post-processor for finite element packages and a nonlinear finite element package for large deflection problems in elasticity. All are developed for IBM compatible PCs. The nonlinear finite element package is developed in Fortran programming language and compiled by Lahey Fortran 77 compiler where the pre- and post-processors are developed in Visual Basic programming language. The nonlinear problem is based on large deflection small strain theory. The investigated structures are only the geometrically nonlinear structures where the material properties are held constant. The plasticity problems are not covered by this study. Three solution techniques, which are called as incremental, iterative and incremental-iterative solution techniques, are presented in the thesis. The methods are studied in a computational manner, and Skyline Technique is selected for numerical solution. Both the preprocessor and the postprocessor are object oriented, and developed for MicroSoft Windows 3.1. The preprocessor contains a data editor and inpreviewer of the undeformed structure. The postprocessor presents the results, and shows the stresses on elements and the displacements of the nodes.