Ortaöğretim öğrencileri için ders dağıtım programı yazılımı geliştirilmesi
Distribution program for high school students software development course
  1. Tez No: 357285
  2. Yazar: NURCAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLVİYE HACIZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Seçmeli Ders, Ders Dağıtım Programı, Secondary Education, Selective Course, Course Delivery Program
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ortaöğretim, 14-18 yaşları arasındaki öğrencilerin ilköğretim ile yükseköğretim kurumları arasında bulunan teknik, mesleki beceri ve genel anlamda lise ve dengi kurumlara eğitim vermeyi amaçlayan kurumdur. Ortaöğretim dersi, öğrencilere teknik, mesleki beceri, toplumsal ahlak ve genel anlamda öğrencilere verilen bilgidir. Program, belirli durumların öngörülen işlemlerin düzene göre yapılması amacıyla oluşturulan bütün anlamına gelmektedir. Okulda düzenli ve verimli bir eğitim yürütülmesi için, haftanın belirlenen günleri ve saatlerinde okutulacak dersleri gösteren ders dağıtım programı geliştirilmiştir. Program geliştirilirken günümüz hızla gelişen teknolojisi bilgisayar yazılımı ile yapmak hem zaman kaybına engel olup hem de programda oluşacak hata oranını en alt seviyeye düşürmüştür. Tez kapsamında İstanbul İli Kağıthane İlçesi Kağıthane Çok Programlı Lisesi'nde okuyan öğrencilere seçmeli ders seçim anket araştırma çalışması yapılarak, okutulacak seçmeli dersler belirlenmiştir. Belirlenen seçmeli dersler, zorunlu dersler, öğrenci verileri, öğretmen verileri, sınıf şubesi verileri, zaman tablosu (hafta günleri ve saatleri) hazırlanan ders dağıtım programına girilip, algoritma akış diyagramları yardımıyla ders dağıtım programı yazılımı oluşturulmuştur. Bilgisayar teknoloji olarak, C# Programlama dili, SQL Server 2012 veri tabanı sistemi ve Crystal Reports raporlama aracı kullanılmıştır. Tez kapsamında yapılan çalışma, okul idaresinin iş yükünü azaltmış, günümüz teknolojisi bilgisayar yazılımı en verimli şekilde kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
Secondary education is the institution between primary school and higher education which aims at educating students aging from 14 to 18 at technical and industrial vocational high schools, general high schools and equivalent institutions. Secondary education courses includes technical and occupational skills, social ethics and general information for students. Schedule means a whole which is formed with the aim of practising some certain conditions and foreseen activities in an order. That is why, a schedule which shows the certain hours and days of the courses at school must be prepared. While preparing the schedule, using the latest technology and software programs both prevents waste of tine and minimizes error rate. In this study, a selective courses questionnaire was applied to the students in Kağıthane Multi-program High school in Kağıthane, İstanbul. The selected courses were determined and added to the prepared timetable. At last a schedule was designed by entering the data about the selected courses, students' and teachers' personal information and time (days and hours) in the course delivery program. Programming language is C#Programming and database is SQL Server 2012 This study has lightened the burden of school management and in this study today's technology software programs have been used effectively.