Bireysel finansal kaynakların yönetiminde bir araç olarak finansal eğitimde dünya uygulamaları ve Türkiye karşılaştırması
Global practices in financial education being an instrument for the management of individual financial resources & the case of Turkey
  1. Tez No: 357365
  2. Yazar: İSMET ÖZGÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TEMİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal eğitim, yatırımcı eğitimi, finansal okuryazarlık, Financial education, investor education, financial literacy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Eğitimli yatırımcılar, finansal piyasaların etkin ve verimli çalışabilmesinin temel öğelerinden biridir. Gelişen iletişim teknikleri ve bilginin çok hızlı yer değiştirmesi finansal piyasaların ve enstrümanlarının da gelişmesine ve çeşitlenmesine yol açmıştır. Bu gelişmelerle birlikte daha da karmaşık bir hal alan finansal piyasaların sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde işlemesinde en büyük rollerden biri de“eğitimli yatırımcı”lara düşmektedir. Dünyadaki birçok finans otoritesinde, yaşanan küresel krizlerin temelinde“finansal bilgisizliğin”yattığı görüşünün hakim olması da bu tezi güçlendirmektedir. Bu çalışmada“finansal okuryazarlık”ve“finansal eğitim”kavramlarının kapsamı, önemi ve etkileri; bireysel, ulusal ve küresel açılardan araştırılmış, başta OECD olmak üzere uluslararası ve ulusal kurum ve kuruluşların konu ile ilgili faaliyetleri çerçevesinde, ülkemizdeki çalışmalar incelenerek, yapılan ve yapılması gerekenler belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Educated investors are one of the key elements for effectively and efficiently running financial markets. Advancing communication techniques and rapid propagation of information have led to the improvement and variation of financial markets and instruments.“Educated investors”play one of the most important roles in enabling financial markets, which have become more complicated due to the above-mentioned developments, to run in a sound and stable manner. The opinion held by many financial authorities across the world that global crises basically result from“financial ignorance”reinforces this thesis, too. The present study investigated the scope, importance, and effects of the concepts of“financial literacy”and“financial education”in individual, national, and global terms. The efforts in Turkey were examined within the framework of the activities of international and national institutions and organizations (OECD in particular) on this subject. In this way, an attempt was made to determine what is done and what should be done in this matter.