Uzaktan öğrenme amaçlı bilgisayar oyunlarının kullanılabilirliği
Usability of educational computer games in distance learning
- Tez No: 357366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. T. VOLKAN YÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Öğrenme, Öğrenme Amaçlı Bilgisayar Oyunları, Dijital Oyun Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı, XXI. Yüzyıl Becerileri Yaklaşımı, Distance Learning, Educational Computer Games, Digital Game Based Learning Theory, XXI. Century Skills Theory
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma, uzaktan öğrenme amaçlı bilgisayar oyunlarının kullanılabilirliğine ilişkin eğitsel bilgisayar oyunları uzmanlarının görüşlerini almayı amaçlayan nitel bir durum çalışmasıdır. Araştırma Dijital Oyun Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı ve XXI. Yüzyıl Becerileri Yaklaşımı temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Her iki kuramın temel ilkeleri çapraz tablo yöntemiyle eşleştirilerek kuramsal bir matris oluşturulmuştur. Bu tablodan 11 adet açık uçlu soru oluşturulmuş ve Türkiye'den 2, yurtdışından 2 olmak üzere toplam 4 uzman ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sorular uzmanlara e-posta yoluyla gönderilmiştir. Alınan yanıtlar doğrultusunda, uzaktan öğrenme amaçlı bilgisayar oyunlarının tasarlanmasına ilişkin 49 adet ana tema belirlenmiştir. Bu bağlamda, uzaktan öğrenme ortamlarında öğrenme amaçlı bilgisayar oyunlarının kullanılabileceği, bunun yanı sıra uzaktan öğrenme ortamlarıyla öğrenme amaçlı bilgisayar oyunlarının bütünleştirilmesin yararlı olabileceği konusunda olumlu görüşlere varılmış ve bu uygulamaları gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken özelliklerin vurgulandığı sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a qualitative case study aiming to determine the views of experts from educational computer games on usability of educational computer games in distance learning environments. This research utilizes Digital Game Based Learning Theory and XXI. Century Skills Approach. A theoretical matrix was developed based on the principles of Digital Game Based Learning Approach and XXI. Century Skills Approach. This matrix helped the researcher to generate and develop 11 open-ended questions for a semi-structured interview survey to find out the expert views. These semi-structured interview surveys were conducted with four experts in total, two experts from Turkey and two experts from abroad. This survey was send to two experts from Turkey and two experts from abroad through e-mail. According to the research results, 49 main themes on usability of educational computer games in distance learning environments were found. The expert views show that educational computer games can be used in distance learning environments and educational computer games can useful when integrated with distance learning environments. In this context, results have highlighted the features that should be considered when performing applications.