Aşçıların mesleki özerklikleri ile yaratıcılık süreçlerinin ilişkisi
The relationship between job autonomy and creativity process of chefs
  1. Tez No: 357367
  2. Yazar: MUSTAFA KESİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SİBEL GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Mutfak, Aşçılık, Mesleki Özerklik, Yaratıcılık, Restoran Yönetimi, Culinary, Cookery, Job Autonomy, Creativity, Restaurant Management
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Mutfak çalışmalarında yaratıcı ve yeni ürünler tüketicilerin tercihi haline gelmekte, farklılıklar yaratabilen aşçılar hem ulusal hem de uluslararası düzeyde dikkat çekmektedir. Aşçılar, sanatçılar gibi marka haline gelerek, görev aldıkları örgütlere değer katabilmektedir. Bazı örgütler, katı yönetim anlayışını benimserken, bazıları ise özerk çalışma şartlarının egemen olduğu farklı bir strateji uygulamaktadır. Standartların belirlenmesi her ne kadar örgütler için önemli olsa da, bazı alanlarda mesleki özerkliğin sağlanması hem mesleki gelişim hem de kişisel refah için önemlidir. Örgütler için insan kaynağından en etkin şekilde faydalanmak birincil amaçlardandır. Özellikle mutfak gibi gelişime açık bir alanda işgörenlerin yaratıcı fikirleri, örgütler adına değer sağlayabilecek bir etmendir. Yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması ancak belirli oranda mesleki özerkliğin sağlanması ile mümkün olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, ülke tanıtımı ve turizm açısından önem taşıyan mutfak alanında çalışan aşçıların mesleki özerkliğinin, yaratıcılık süreci aşamalarına etkilerini belirleyerek, otel ve restoran işletmelerine önerilerde bulunmaktır. Araştırma sonuçlarına göre aşçılara sağlanan mesleki özerklik, aşçıların özerk davranabilme yetisine oranla yaratıcılık süreci üzerinde daha fazla etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Creative and novel products relating to cuisine are becoming increasingly more popular with consumers, and so the chefs capable of coming up with original products in the kitchen attain both national and international recognition. Chefs end up contributing a good deal to the organizations they are employed in once they have begun to be regarded as a brand name, as is the case with artists. While some organizations have adopted a strict stance regarding the status of the chefs, some others are in favor of the autonomous kind of chefs. Even though determination of standards is essential to these organizations, it is also essential that job autonomy be established in some areas in support of both vocational development and individual welfare. Making the most of the human source is among the primary goals of organizations. Creative ideas of those working in the kitchen, an area with a high potential for development, could be deemed as elements that could contribute a good deal to organizations. Emergence of creative ideas seems to be possible only when there is a certain amount of job autonomy. The present study aims to determine job autonomy of those employed in the kitchen in terms of promotion of the country and tourism and its effects upon the stages of the creativity process, as well as giving suggestions to hotels and restaurants. According to the study results, job autonomy provided for the chefs is more effective on their creativity process than their ability to behave autonomously.