Görsel işitsel teknolojinin çağdaş heykel sanatında kullanımı
The usage of audio visual technolology in contemporaray sculpture art
- Tez No: 357385
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Heykel Sanatı, Teknoloji, Video Sanatı, Sculpture, Technology, Video art
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Heykel sanatının tarihçesi çok eski yıllara kadar dayanmaktadır. İlkçağ heykelinden günümüze kadar var olan süreçte heykel sanatı sanat akımlarına ve sosyolojik temelli olaylara bağlı olarak bir çok değişim geçirmiştir. 20.yy'dan itibaren fotoğraf, film, televizyon, video, internet gibi teknolojik gelişmeler sonucunda heykel sanatında belirgin değişimler olmuştur. Teknolojik araç gereçlere ulaşma ve kullanabilme becerilerinin artması; teknolojinin heykel sanatında da sıkça tercih edilmesini ve kullanılmasını sağlamıştır. Teknoloji; düşüncenin esere dönüşmesi anlamındaki sınırlılıkları ortadan kaldırmıştır. Düşünebildiğimiz bir çok şeyi daha etkili bir dille sunma olanağı vermiştir. Çalışmamı teknolojinin hayatımıza bu kadar hakim olduğu bir dönemde; sanatsal faaliyetler üzerindeki biçimsel, sosyolojik araştırma ve sunum temeline bağlı olarak gerçekleştirdim.
Özet (Çeviri)
The history of sculpture is based on very early years . From pre-historic times sculpture to until the process existing present, sculpture art has evolved many changes depending on art movements and sociological based events. From 20th century, there have been significant changes asa result of technologial developments such as photograph, film, video and internet.Growing the skills of getting and using technological tools has provided technology's being used and preferred frequently on the art of sculpture.Technology has removed limitations at the meaning of thoughts' turning into work of art.It has enabled us presenting many things we can think with an effective language. I have realized my work depending on basis of formal and sociological researching and presenting on art activities in a term which technology dominates our life so much.