Galileo: İki büyük dünya sistemi hakkında diyalog
Galileo: Dialogue concerning the two chief world systems
- Tez No: 357386
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN KÜÇÜKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Bilim ve Teknoloji, Felsefe, Astronomy and Space Sciences, Science and Technology, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Astronomi, Galileo, teleskop
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Fizik ve matematik biliminden yararlanarak evreni anlama ve anlamlandırma çabasını sürdüren Galileo'nun astronomiye yönelişindeki amacını yeni keşiflerinde buluruz. Var olan bilginin nesnesinin tüketilmesinden çok her zaman yeni bir bilgi üretimini sağlayan şey, Galileo'nun deneyden çok idealizasyon yöntemini kullanmasında yatar. Bu da matematiğin yöntem olarak kullanılmasını sağlayacaktır. Amaç başkalarını ikna etmeye yarayan deneye başvurmaktan çok, olup biteni gözlemeye ve oluşun içindeki denklemi veren matematiğe dayanmak ve doğadaki matematik bağıntıları elde etmektir. Yani Galileo, kurgulamış deneylerden elde edilen niceliksel ölçümler ve olgusal ilişkilerin geometrik nitelikleri üzerinde durur. Dedüktif doğrulama yöntemi olarak bilinen bu durum Klasik Platonculuğa geri dönüş olarak yorumlanır. Galileo'nun teleskopla göksel cisimlere ilişkin elde ettiği bilgiler“yer merkezli”evren anlayışının yıkılışı olarak yorumlanır. Bu durum aynı zamanda skolastik düşünceye en önemli karşı koyuş olarak kabul görmüştür. Ayrıca bu tezin önemi“yer merkezli”evren anlayışı ve“güneş merkezli”evren anlayışının karşılaştırılması sonucunda ortaya çıkacak farklılıkları ortaya koyarak, iki dünya görüşü hakkında önemli gelişmeleri ve bunların bilim tarihi açısından önemli sayılacak gelişmelere neden olmuş değişimleri göstermesi olacaktır.
Özet (Çeviri)
Galileo who we find the aim of him heading to astronomy in his new discoveries by continueing effort in understanding and making meaningful the universe by benefiting from Physics and Mathematics. More than consuming the existed information the thing that producing new information is lying in Galileo's using idealisation more than experiment. This makes Mathematics being used as a method. The aim is more than applying experiment which works to convince others is to observe things that are happening and to lean on mathematics that give equation in formation and to get correlation mathematics in nature. So Galileo put emphasis on the quantitive measurements that are obtained from fictioned experiments and geometric qualities phenomenlogical relationships. This situation that is known as classical deductive confirmation method is commented as returning to classicall platonism. The informations that are obtained about heavenly objects by telescope by Galileo are commented as the ruin of“the geocentric universe”comprehension. This situation has been accepted as the most important oppose to scolastic thought. Furthermore the importance of this thesis is by putting forward at the end of comparing the“geocentric”universe comprehension and“heliocentric”universe comprehensions will be showing important developments about two worlds view and the changes that caused important developments these in terms of science history. KeyWords: Astronomy, Galileo, telescope.