Sahne tasarımcısı olarak Metin Deniz ve tiyatro dünyası
Text the sea and theatre world stage desinger
- Tez No: 357409
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Metin Deniz, Tiyatro, Sahne Tasarımı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sahne tasarımı, tiyatro sanatının önemli bir parçasıdır. Tiyatroda sergilenen her oyunun bir öyküsü vardır ve bu öykü de bir alanda geçer. Bu sebeple, oyunun geçtiği mekan sahne tasarımında da bütün unsurların bağımlı olduğu bir kavram olarak önem taşımaktadır. Yurtdışı ve yurtiçi eğitim programları, sahne sanatlarının her dalında eğitimli insanlar yetiştirmeye başlamıştır. Yazarlık, oyunculuk, alaylılar ve sahne tasarımı eğitimi veren birçok akademiden mezun olan sanatçılar Türkiye 'de sahne sanatlarının gelişimine katkıda bulunmuşlardır. Günümüzde başarılı prodüksiyonlar gerçekleştiren bu sanatçılar sahne sanatlarına gönül veren birer neferdir. Bu sanatçılardan biri de Türkiye'nin sahip olduğu önemli sahne tasarımcılarından Metin Deniz'dir. Metin Deniz'in elli yılı aşkın meslek hayatında birçok başarılı çalışmaya imza atmıştır. Metin Deniz'in yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarında ilk günden bugüne kadar yapmış olduğu bütün tasarımlarında hep aynı heyecanı duyduğunu ve bu heyecan sayesinde başarıya ulaştığını söylemektedir. Tasarımlarını farklı alanlarda yapmış olmasına rağmen hepsinde kendine özgü farklı üsluplar görmekteyiz. Bu çalışmada Metin Deniz'in çalışmalarını ele alırken aynı zamanda tüm boyutlarıyla çağdaş sahne olgusuna değinerek, Metin Deniz aracılığıyla, Türkiye'de çağdaş tiyatronun oluşumuna önemli katkılarda bulunmuş kişilikleri, dolaylı da olsa, yeniden gündeme gelmelerini sağlamış olmaktayız. Metin Deniz'in elli yıllık tiyatroculuğunun araştırıldığı bu çalışma başladıktan bir süre sonra giderek genişleyen bir kolaja dönüşmüştür. Tiyatroya topluluk anlayışıyla katılan bir tasarımcı birlikte onlarca kişi ile çalışmıştır. Bu çalışmada Metin Deniz'in yolu Türkiye'de 60'lı yılların başından bugüne kadar ürün vermiş o kadar çok sanatçıyla kesişmiş ki, ressamlar, heykeltıraşlar, yazarlar, tasarımcılar, sinemacılar, bunlarla olan uyumlu çalışmaları anlatılmıştır. Metin Deniz'in yaptığı işlerle, özelikle görsel tasarım mekan kullanımı açısından bir devrim yapan bir dönemin tiyatrosunun özelliklerini ve bu resimde gelecek kuşak tiyatrocularının kendileri içinde renkler ve desenler bulabilmelerine olanak sağlamaktadır. Tiyatro, insana, insan hayatına, insan ilişkilerine en bağlı sanat dalıdır. Bu araştırma, Metin Deniz'in oyunlarındaki aksesuarlar, ışık, makyaj, kostümler ve nesneler gibi dekor öğelerinin önemini sunmayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, Sahne Sanatlarında yalnızca eylemler, sözler, kişiler değil, aynı zamanda sahnede büyük oranda yer alan doğal ve simgesel nesnelerin de gerçekleştirildiği söylenebilir. Her nesnenin varlığından ayrı bir işlevi vardır. Nesneler yalnızca fiziksel gerçekliği değil, düşünce ve kavramları da belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
Sereen desing is the most important part of theatre art.each play perpormend in the theatre has a story.this story is experienced in a place so, the place where the play occeered is of great importance as a concept on wich all element were dependets were depended in the desing of theatre screen. Both inside and outside edacation programs started to grow educated people in every field of screen arts.the artists who graduated from a number of academies giving the education of vamator, artist and screen desing have can fribeted to the ımprovement of screen arts in turkey. These artist whorealezed succesful productıons in our present day are the workers who give their hearts to the screen arts.one of these artist is metin deniz who is are of the most important desingner of turkey.In his Professional lıpe which is over fourty years , he realized a number of succeesful studies. In al desings realized by Metin Deniz since the first day, he always felt the same exceting since the starting pant of his studies, and thanks to this excetement, he had reached of a great succesfullness. Althougt he realızed his desing in different fielts , we can see different styles in all of them. In thıs stady, besides taking on the studıes of Metin Deniz contemporary screen entıty was taken on writh all of its detail and, with the helping of Metin Deniz, personallıties who had contrıbuted to conteveporary theatre entily were indırectly mentioned. In the stady ın which Metin Deniz is fourty year theatre was examined,after awhile from the starting, the stady was turned to a kolaj which is getting wider. Of tens people participating to the theatre with an understanding of community werw studied. In this stady, the way of Metin Deniz is overlapped so many artists in turkey thet paınters, sculptars, witers, designers and cınematografhers indıcated studies accordence with these. With theworks carried out by Metin Deniz, as regards vısual desıng and using of theplace the featanes of the periods theatre which made grevalation, made if possible thearts to fınd colos-cers in its ınsıde.theatre is a branch of the art dependıng to human, human lıfe, and humanistic affaırs. The stady, accesiories in the play of Metin Deniz, make up, costumes and objets, indıcated the importance of the objects of the decoration. In conclusion, it can be said that notonly persons words or actıons in the screen arts but also natural and symbolic pobjeets taking place in the screen were realized.each object is of different functıons.the objects rezdıcates not only physical realıson but also thoughts and conceptıons. Keyword : Metin Deniz, Theater, Stage Design