Kadına yönelik şiddet konusunun yerel televizyon haberciliğinde sunumu: Giresun ili yerel televizyonlar örneği
Presentation on local television reporting of violence against women issues examples of local television Gi̇resun
  1. Tez No: 428149
  2. Yazar: AYSUN KARAHMET
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Kadın, Şiddet, Medya, Söylem Analizi, Gender, Woman, Violence, Media, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde aile içinde şiddetin mağdurları çeşitli aile bireyleri olmakla birlikte, şiddetin sürekliliği açısından aile içinde şiddete en fazla kadınlar maruz kalmaktadırlar. Kadına yönelik aile içi şiddetin psikolojik/psikiyatrik, sosyo-psikolojik ve sosyo-kültürel seviyede çok çeşitli nedenleri olduğu belirlenmiştir. Sosyo-kültürel bakış açısından bakıldığında, bu nedenler içerisinde en çok toplumsal cinsiyet rolleri ve şiddeti destekleyen normlara şekil veren sosyo-kültürel faktörlerin önemli olduğu belirtilmektedir. Kadına yönelik şiddet, bir toplumsal cinsiyet sorunudur. Medya da kadına yönelik şiddet haberlerine sıklıkla yer vermektedir. Kadınlar medyada, genellikle şiddet haberlerine konu olmakta ya da cinsel obje olarak yer almaktadır. Medya cinsiyetçi söylemi üretmekte ve toplumsal dolaşıma sokmaktadır. Medyadaki bu cinsiyetçi söylemi ortaya çıkarmak medyanın toplumları etkileyebilme ve değiştirebilme gücüne bağlı olarak önem kazanmaktadır. Çalışmanın konusu televizyon haberlerinde kadına yönelik şiddetin temsil biçimleri ve ataerkil ideolojidir. Çalışma, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet arasındaki bağı ortaya çıkarmaya yöneliktir. Bu çalışmada, kadının bilinçli ve sistemli olarak toplumsal cinsiyet odaklı ataerkil bakış açısı ile belirli imge ve yaşam tarzları içine sıkıştırılmasına ve bu bağlamda sığlaştırılmasına neden olan kitle iletişiminin en büyük araçlardan biri olan televizyon haberlerinin yönlendirici etkilerinin farkına varılması ve kadına yönelik şiddet haberlerine eleştirel bir gözle bakış hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Giresun ilinde faaliyet göstermekte olan Tempo ve Kanal 28 kanallarında 29 Ağustos- 02 Eylül 2015 tarihleri arasında yayınlanan 5 günlük haber kuşağı söylem analizi ile incelenerek yerel medyada kadına yönelik şiddetin nasıl ele alındığı araştırılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre televizyon haberlerinde kadına yönelik şiddet, sansasyonel bir şekilde yer almaktadır. Kadın şiddet eyleminin mağduru olarak yansıtılmaktadır. Erkek şiddetine; namus, aldatma gibi nedenlerle meşruluk kazandırılmaya çalışılmaktadır. Kadına yönelik şiddet, televizyon haberlerinde bireysel bir sorun olarak yansıtılmaktadır. Erkek şiddetinin ataerkil ideolojiden kaynaklanan bir sorun olduğuna yer verilmemektedir.
Özet (Çeviri)
Woman, besides other members of the family, are exposed to domestic violence most in terms of continuity of the violence. A lot of reasons in psychological socio-economic and socio-cultural basis have been identified for domestic violence against women. From socio-cultural point of view, it is identified that social roles appointed by the society, and socio-cultural factors shaping norms and supporting violence are the most important factors among these reasons. Violence against women is a gender problem. Media often covers violence news against women. In media, women are generally either subjects of violence or sexual objects. Media has been producing a sexist discourse and put it in the society. Revealing this sexist discourse of media has great importance related to its power for effecting and changing the society. Subjects of this study are representations of violence against women on T.V. news and patriarchal ideology. The study aims to reveal the link between the violence against women and social roles. In this study, it is aimed to examine restricting women systematically and intentionally to certain image and ways of life with gender focused patriarchal perspective, and in this context to raise consciousness about guiding effects of T.V. news and to view violence news against women from critical point of view. In accordance with this purpose, 5 daily new programs between the dates 29 August – 2 SEPtember on Channel Tempo and Channel 28 of Giresun city has been analysed with discourse analysis, and how the violence against women is dealt in media is examined. According to the findings of the research, violence against women is sensational on T.V. news. Woman is reflected as the victim of violence. Male violence is justified through reasons of honour and cheating. Violence against women is reflected as an individual problem on the news. It is not included that the male violence is a problem generating from patriarchal ideology.