Şevkânî ve Fethü'l-Kadîr tefsirindeki metodu
Shawkani and his method in Feth el-Qadir
- Tez No: 357469
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şevkânî, Fethü'l-Kadîr, Tefsir, Zeydîlik ve Yemen, Shawkani, Feth el-Qadir, Commentary, Zaydiyya, Yemen
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu tezin amacı, rivayet ve dirayeti birleştirmek iddiasıyla Şevkânî tarafından kaleme alınan Fethü'l-Kadîr isimli tefsirin yazımı esnasında müellifin takip ettiği metodu ortaya koymaktır. Ayrıca Zeydî bir çevrede yetişen, ancak zamanla taklidi terk ederek mutlak müçtehit olduğunu ilan eden Şevkânî'nin hayatı hakkında bilgiler vermektir. Tezde, ilk önce Şevkânî'nin hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri ele alınmış, daha sonra tefsir hakkında genel bilgiler verilerek tefsirin kaynakları ayrıntılı olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Son olarak ise tefsirin rivayet ve dirayet yönü örneklerle izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to prove the method that was followed by the writer during the time of writing of the commentary named Feth el-Qadir that was written by Shawkani for the purpose of combining rivaya and diraya. The study also aims to give information about the life of Shawkani who was grown up in a Zeydi environment but in time by giving up imitation claimed himself as a certain interpreter of Islamic law. Initially the life of Shawkani, his scientific personality and his works have been handled, then by giving general information about commentary, its sources have been introduced in detail. Finally, rivaya and diraya sides of commentary have attempted to be explained with examples.