Yoksulluğa karşı Kur'an ahlakı
Etich Qur'an against poverty
- Tez No: 357473
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kur'ân Ahlâkı, Toplum, Küreselleşme, Sosyal Dayanışma, İnfâk, Zekât, Poverty, Ethıc The Qur'an, Community, Globalization, Social Solidarity, Give Away, Zakat
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmanın amacı, tarihten beri var olan yoksulluğun nedenlerini, oluşumuna sebebiyet veren unsurları araştırmak ve bunlara karşı, Kur'ân ahlâkını çözüm önerisi olarak çeşitli yöntemlerle sunmaktır Bu eksen etrafında çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında; İslam'dan önceki ilahî dinlerin yoksulluğa bakış açılarından ve yoksulluğu doğuran akım ve sistemlerden ve bu sistemlerin üzerinde inşa edilmiş temel düşüncelerden, küreselleşmenin yoksulluk ile ilişkisinden bahsedilmektedir. Birinci bölümde, Kur'ân'da yoksulluk kavramı, Kur'ân'a göre insan ve sorumlulukları, mal ile münasebetleri, Kur'ânî modelin bakış açısıyla ele alınmaktadır. İkinci bölümde ise, İslam'ın yoksulluğa karşı sunduğu çözüm önerileri anlatılmaktadır. Sonuç olarak, insanın varoluşundan günümüze kadar, toplumlar arasında adaletsizlikler ve zulümler ortaya çıkmış ve bunun doğal sonucunda, birtakım sorunlarla beraber kitlesel ölümlere neden olan küresel yoksulluk da oluşmuştur. Böylece çok hızlı değişen modern dünyamızda, başta İslam toplumları olmak üzere bütün uluslar, içinde bulundukları bu kaotik durumdan çıkmak için bir durum tahlili yapmaları gerektiğini fark etmişlerdir. Bundan dolayı çıkış yolu olarak, Kur'ân'ın yoksulluğa karşı bakışını ve ona karşı çözüm önerilerini araştırmak, daha da önem arzetmektedir. Çalışmamızın ana konusunu da bu tema oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, since the causes of poverty that exists, and investigate the factors giving rise to the formation against these Qur'anic morality as a variety of ways to provide solutions Work around this axis , input and consists of two parts. In the introduction ; divine religions before Islam gave birth to poverty and poverty from the perspective of current and system, and this system was built on the basis of ideas of globalization, the relationship with poverty is mentioned. In the first section, the concept of poverty in the Quran, according to the Qur'an and responsibilities of people, goods and relations, the Qur'anic perspective of the model are discussed. In the second part, Islam offers solutions against poverty are described. As a result, human existence until today, injustices and oppression emerged between communities and the natural result of this, together with a number of problems that cause mass deaths occurred in global poverty. So much in our fast-changing modern world, especially the Islamic societies including all nations, they are in a situation to get out of this chaotic situation must have realized that making the assay. Therefore, as a way out of the Qur'an against poverty and against her gaze to investigate solutions, and more are important. These themes constitute the main subject of our study.