Sultan II. Abdülhamid dönemi Osmanlı kara ordusu (1876-1908)
The Ottoman army in period of Adulhami̇d II (1876-1908)
- Tez No: 357486
- Danışmanlar: PROF. DR. SAKIP SELÇUK GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamid, Osmanlı Ordusu, Askeri Teşkilat, Erkân-ı Harbiye, Kara Ordusu, Abdulhamid II, Ottoman Army, Military Corps, Erkân-ı Harbiye, Land Army
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 448
Özet
Osmanlı ordularının muharebe alanlarında almış olduğu yenilgiler, askerî sınıfların ıslahı ve modernizasyonu meselesini zorunlu olarak devletin gündemine sokmuştur. Askerî sahada yapılmaya başlanan yenilikler süreç içerisinde bu alanla sınırlı kalmamış, devletin diğer kurumlarını ve Osmanlı toplumsal yapısını da etkilemiştir. Sultan II. Mahmud devrinde Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasıyla başlayan köklü askerî ıslahatlar, Tanzimat devrinde de yoğun bir şekilde sürmüştür. Sultan II. Abdülhamid dönemine gelindiğinde yeni bir askerî örgütlenme büyük ölçüde tamamlanmıştır. Ancak 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı bu yapının yeterli olmadığını göstermiştir. Savaştan hemen sonra Sultan II. Abdülhamid, kurdurmuş olduğu askerî komisyonlar ve Avrupa devletlerinden almış olduğu uzman personel desteğiyle, Osmanlı ordularının yeni bir dış tehdit karşısında güçlü bir yapıya sahip olmasını amaçlamıştır. Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı askerî teşkilatını kara ordusunun bütün sınıfları açısından çağdaş bir askerî yapıya kavuşturmayı istemiştir. Bu amaç doğrultusunda Sultan II. Abdülhamid, Kara Ordusu Teşkilatı, Osmanlı Ordusu Merkez Teşkilatı, Yönetim ve Ordu Merkezleri ve bunlara paralel olarak Osmanlı Ordusunda Eğitim Sağlık Hizmetleri ve Orduların Donatımı gibi alanlarda ıslahatlar yapmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman armies' defeats in the wars brought up reformation of military groups and modernization issue to the state's agenda. In time, innovations, made in military field, were not only limited to this field but also affected other institutions of the state and Ottoman social structure. Radical military reforms which began by the abolition of the Janissary Corps during the reign of Sultan Mahmud II were intensively continued during Tanzimat era. A new military organization was substantially completed before Sultan Abdul Hamid II period. However, Russian-Turkish war, took place between the years 1877-1878, showed that this structure was not adequate. Immediately after the war, with the military commissions that he had established and with the support of specialized staff, outsourcing from European countries Sultan Abdul Hamid II aimed to make Ottoman armies strong in the presence of an external threat. Sultan Abdul Hamid II wanted Ottoman military organization to have a contemporary military structure in terms of all branches of land forces. In order to achieve that, Sultan Abdul Hamid II made reforms in areas such as Army Organization, the Ottoman Army Headquarters, Management and Army Center in parallel with them in Education and Health Services and Army Equipment.