Mırko Jelusıch Der Traum vom Reıch Avusturya yazınından tipik bir Nasyonal Sosyalist tarihsel roman örneği
Mirko Jelusich's Der Traum vom Reich: An example of typical Nationalist Socialist historical novel from Austrian literature
- Tez No: 357488
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nasyonal Sosyalizm, Tarihsel Roman, Avusturya Yazını, National Socialist, Historical novel, Austria Literature
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmada Mirko Jelusich'in Der Traum vom Reich romanı Nasyonal Sosyalist tarihsel roman çerçevesinde incelenmiştir. Giriş bölümünde Jelusich'in Avusturya yazınındaki yeri, Nasyonal Sosyalist dünya görüşü ve yapıtları hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Der Traum vom Reich'ın olay örgüsüne değinilerek Nasyonal Sosyalist yansımalar dile getirilmiştir. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde tarihsel roman geleneğinden Nasyonal Sosyalist tarihsel romana kadar olan süreç kuramsal çerçeve açısından incelenmiştir. İkinci bölümde Der Traum vom Reich'daki kişiler tarihsel kişiler ve kurmaca kişiler olarak ele alınmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde der Traum vom Reich romanında tarihsel olaylar; savaşlar ve ayaklanmalar dönemindeki toplumsal sorunlar açısından irdelenmiştir. Dördüncü bölümde Nasyonal Sosyalist öğeler açıklanmaya çalışılmış beşinci bölümde ise ideolojik bir öneme sahip olan önder tip, halk, köylü, asker, kadın, kilise gibi tarihsel taşıyıcıların romandaki rolü değerlendirilmiştir. Mirko Jelusich, Nasyonal Sosyalist tarihsel romanın gelişiminde aktif olarak görev almıştır. Yapıtlarında Nasyonal Sosyalist ideolojiyi kapsayan zaman dilimine egemen tarihsel arka plan aktarılırken kendi düşünce dünyasının belirleyici olduğu yönünde bir açıklama yapılabilir. Der Traum vom Reich'ta ise yazarın bu düşünce dünyasının oynadığı rolü kanıtlayan çok sayıda ipucuna rastlanmaktadır. Sonuç bölümünde ise Mirko Jelusich'in yapıtlarında Nasyonal Sosyalist olgunun öne çıktığı özellikle Der Traum vom Reich'ın Nasyonal Sosyalist tarihsel roman kapsamında değerlendirilebileceği yönünde bir saptamada bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Mirko Jelusich's Der Traum vom Reich has been analyzed in terms of National Socialist historical novel. In the introduction section, information about Jelusich's place in the Austrian Literature, his National Socialist world view and his works have been given. Besides, touching upon the plot in the Der Traum vom Reich, National Socialist reflections are mentioned. In the first chapter of the study which includes five chapters, the process starting from the traditional historical novel to National Socialist historical novel has been analyzed in the sense of theoretical scope. In the second chapter of the study, the characters in Der Traum vom Reich are handled in terms of historical persons and fictional persons. In the third chapter, the historical concept in Der Traum vom Reich is told with the social problems of the period of wars and revolts. In the fourth chapter tried to explain the National Socialist items. In the fifth chapter, the role of the historical carriers such as leader type, public, villager, soldier, woman and church that have ideological importance have been analyzed in the novel. Mirko Jelusich took an active role in the development of National Socialist historical novel. While narrating Jelusich's the dominant historical background of the time period which spans the National Socialist ideology, it can be said that his world of thought is a determiner factor. In Der Traum vom Reich, numerous clues proving the role of the author's world of thought have been come across. In the conclusion section, it has been determined that National Socialist concept becomes prominent in the works of Mirko Jelusich and Der Traum vom Reich could be evaluated within the scope of National Socialist historical novel concept.