Muhsin İlyas Subaşı hayatı sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A study on life, works and art of Muhsin İlyas Subaşi
  1. Tez No: 357489
  2. Yazar: ESRA KÜRÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ERBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Gelenek, Deneme, İnceleme, Biyografi, Poetry, Tradition, Essay, Review, Biography
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Çalışmamıza konu olan Muhsin İlyas SUBAŞI, üniversiteyi bitirdikten sonra, uzun süre gazetecilik ve öğretmenlik yapmış, bununla birlikte şiir ve roman yazan, inceleme ve araştırma eserleri hazırlayan çok yönlü bir şahsiyettir. Bu çalışma ile Subaşı?nın eserlerini incelemeyi, sanat anlayışı hakkında çıkarımlarda bulunmayı ve sanatçının Türk Edebiyatı içindeki yerini tespiti amaçladık. Subaşı?nın hayatı ve eserleri üzerine ortaya koyduğumuz çalışmamızda öncelikle şiir anlayışını değerlendirmeye çalıştık. Şiirlerini şekil ve muhteva açısından incelemeye gayret ettik. Diğer taraftan, yazarın romanlarını da tahlil ettik. Yazarın bir diğer yönünü yansıtan deneme, inceleme ve biyografi türündeki eserlerini de ayrı ayrı ele alarak genel özelliklerini belirlemeye çalıştık. Sonuç olarak, Muhsin İlyas Subaşı?nın yetiştiği muhit, sanat anlayışı, benimsediği edebi geleneklerini ortaya koyarak, Türk Edebiyatı içindeki konumunu belirlemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Muhsin İlyas SUBAŞI who is the subject of our study worked as a journalist and teacher for long years after graduating from university, in addition, he is a versatile figure who writes poetry, novel and prepares essays and reviews. With this study, we intended to analyze the works of SUBAŞI, make an inference on his sense of art and determine his place as an artist in Turkish Literature. In our study which is presented upon SUBAŞI?s life and works, we firstly tried to evaluate his sense of poetry. We made an effort on analyzing his poems in terms of form and content. On the other hand, we also analyzed the novels of the author. Studying on his essays, reviews and biographies separately, we tried to determine their general characteristics. Consequently, presenting the neighbourhood where Muhsin İlyas SUBAŞI grew up, his sense of art and his literary traditions, we spread an effort to determine his place in Turkish Literature.