Minyatür uygulamalarında öykü tamamlama tekniğinin öğrenci yaratıcılığına etkisi
Impact of story completion technique on student creativity in miniature practices
  1. Tez No: 357542
  2. Yazar: KEZİBAN KİBAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN OKAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Minyatür, Yaratıcılık, Sanat Eğitimi, Öykü Tamamlama, Miniature, Creativity, Art Education, Story Completion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma eğitim bilimlerinde yeni yaklaşımlardan biri olan öykü tamamlama tekniği ile öğrenci yaratıcılığının geliştirilmeye çalışılması amacıyla yapılmıştır. Geçmişimizi her yönüyle yansıtan minyatür aracılığıyla öğrencilere kendi tarihi kimlikleri tanıtılmaya, sevdirilmeye çalışılmıştır. Başlangıçta; minyatürün tanımı, yapılışı, çeşitleri hakkında genel bir bilgi verilmiş daha sonra minyatürün tarihi gelişimi incelenmiştir. Bu çalışmadaki genel amaç; MEB'in ilköğretim ders programında bulunan Görsel Sanatlar dersinde uygulanan minyatür planı ile öykü tamamlama tekniği arasında yaratıcılık açısından anlamlı bir farkın olup olmadığını saptamak, öğrencilerde geleneksel sanatlarımıza sahip çıkma bilinci uyandırmaktır. Uygulama çalışmaları Niğde il merkezinde bulunan Hazım Tepeyran İlköğretim Okulu 8. sınıftan 25 öğrenciyi kapsamaktadır. Kullanılan veri toplama araçları; görüşme formu, uygulama, gözlem ve görüşmeyle elde edilmiştir. Bulgulardan elde edilenlere göre; öğrencilerin minyatüre ne kadar ilgisi olduğu ve minyatür hakkında ne bildikleri, öykü tamamlama tekniği ile öğrencilerde meydana gelen yaratıcılık ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been made for trying to develop student creativity by story completion technique which is one of the new approaches in educational sciences. The students have been tried to get acquainted, to love their own historical identities through miniature reflecting our past in all aspects. At the beginning; general knowledge about definition, producing, types of miniature has been given and then, historical development of miniature has been examined. The general objective in this study; is to determine whether there is a significant difference or not in terms of creativity between the miniature plan applied in the Visual Arts course included in the primary education course program of MEB (Ministry of National Education), to stir in the students awareness to own our traditional arts. The application studies cover 25 students from 8. Grade in Hazım Tepeyran Primary Education School located in Niğde city center. Data acquisition instruments used; have been obtained through interview form, application, observation and interview. According to what have been obtained from findings; it has been tried to reveal how much the students are interested in miniature and what they know about miniature, the creativity established in the students by means of story completion technique.