Minyatür sanatının illüstrasyon tasarımına etkisi
The impact of miniature art on illustration design
  1. Tez No: 953310
  2. Yazar: MELİNDA SATAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEHÇET GÜLERYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Minyatür, Renk, Grafik Tasarım, Miniature, Color, Graphic Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, 17. yüzyıl Osmanlı ve Safevi minyatürlerinde renk, kompozisyon ve teknik özelliklerin çağdaş illüstrasyon tasarımının yansımalarını derinlemesine incelemektedir. Minyatür sanatı, tarihsel olayları belgelendiren ve toplumsal yapıları temsil eden önemli bir anlatım aracı olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, renklerin yalnızca dekoratif değil, aynı zamanda anlatısal işlev taşıdığı vurgulanmaktadır. Minyatürlerde, figürler arası hiyerarşiyi belirleme, mekânsal ayrım yapma ve izleyicinin dikkatini yönlendirme gibi amaçlarla bilinçli renk kompozisyonları kullanılmıştır. Osmanlı minyatürlerinde sosyal statü ve kültürel temsili belirleyen önemli bir unsur olan renk, belirli anlamlar taşımaktadır. Örneğin, kırmızı, güç ve iktidarı; mavi, bilgelik ve kutsallığı; sarı ise aydınlanmayı temsil eder. Bu renklerin kullanımı, anlatının duygusal yoğunluğunu artırmak amacıyla titizlikle seçilmiştir. Minyatür estetiği, modern grafik tasarım ve illüstrasyon anlayışlarına ilham veren estetik ve anlatı teknikleri sunmaktadır. Renklerin kullanımı, sadece görsel bir estetik yaratmakla kalmayıp, aynı zamanda izleyicinin duygusal tepkilerini de şekillendirmektedir. Minyatürlerin katmanlı yapısı, görsel öyküleme açısından benzersiz bir örnek teşkil eder. Her bir katman, farklı bir hikaye anlatırken, renklerin ve kompozisyonun nasıl bir araya geldiği, izleyiciye derin bir anlam sunar. Modern grafik tasarımda kullanılan renk kodlamaları, minyatürlerdeki simgesel renk dilinin devamıdır. Bu çalışma, Osmanlı minyatür sanatının çağdaş grafik tasarım üzerindeki etkilerini ve kültürel sürekliliği gözler önüne sermektedir. Renklerin anlam katmanları, izleyicinin duygusal algısını şekillendirirken, minyatür estetiği, modern tasarım uygulamalarında dinamik bir kaynak olarak değerlendirilmektedir. Sonuç olarak, minyatür sanatı, geçmişin estetik kalıntısı olmanın ötesinde, günümüz grafik tasarım pratiklerinde canlı biçimde varlığını sürdürmektedir. Bu durum, kültürel mirasın modern sanat üzerindeki etkilerini gözler önüne sermekte ve izleyicilere, geçmişle günümüz arasında bir köprü kurma fırsatı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deeply examines the reflections of color, composition, and technical features in 17th-century Ottoman and Safavid miniatures on contemporary illustration art. Miniature art stands out as an important narrative tool that documents historical events and represents social structures. In this context, it is emphasized that colors serve not only a decorative purpose but also a narrative function. In miniatures, intentional color compositions are used to establish hierarchies among figures, create spatial distinctions, and direct the viewer's attention. Color, an essential element that determines social status and cultural representation in Ottoman miniatures, carries specific meanings. For instance, red represents power and authority; blue symbolizes wisdom and sanctity; yellow signifies enlightenment. The use of these colors has been carefully selected to enhance the emotional intensity of the narrative. The aesthetics of miniatures offer aesthetic and narrative techniques that inspire modern graphic design and illustration concepts. The use of colors not only creates a visual aesthetic but also shapes the emotional responses of the viewer. The layered structure of miniatures serves as a unique example of visual storytelling. Each layer tells a different story, while the interplay of colors and composition provides deep meaning to the viewer. The color coding used in modern graphic design continues the symbolic color language found in miniatures. This study reveals the effects of Ottoman miniature art on contemporary graphic design and cultural continuity. The layers of meaning in colors shape the viewer's emotional perception, while the aesthetics of miniatures are regarded as a dynamic resource in modern design practices. As a result, miniature art continues to thrive vibrantly in today's graphic design practices, going beyond being mere aesthetic relics of the past. This situation highlights the effects of cultural heritage on modern art and offers viewers an opportunity to bridge the past and the present.