An impact of exchange rate volatility on Nigeria's export:Using ARDL approach
Döviz kuru oynaklığının Nijerya ihracatı üzerindeki etkisinin ARDL yaklaşımı ile analizi
  1. Tez No: 357547
  2. Yazar: SULAİMAN MUSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz kuru oynaklığı, Nijerya ihracatı, ARDL, Exchange rate volatility, Nigeria‟s export, ARDL
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez, döviz kuru oynaklığının Nijerya ihracatı üzerindeki etkisini, ARDL yaklaşımı ile ampirik olarak araştırmayı amaçlamaktadır. Ampirik analizde 1999m1-2012m12 dönemini kapsayan aylık veriler kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar ihracat, reel döviz kuru, döviz kuru oynaklığı ve yabancı milli geliri arasında uzun dönemli bir ilişki bulunduğunu doğrulamaktadır. Bunun yanında, reel döviz kurundaki oynaklığın hem kısa hem uzun dönemde ihracat üzerinde anlamlı negatif bir etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç döviz kuru oynaklığındaki yüksek seviyeli dalgalanmaların Nijerya ihracatını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, uzun dönemde reel döviz kurunun ihracat üzerinde anlamlı pozitif bir etkisi görünürken, kısa dönemde ihracat, reel döviz kurundan negatif olarak etkilenmektedir. Bu sonuç Naira'nın değer kaybının ihracatı teşvik etmede uzun dönemde daha etkili olduğunu, fakat kısa dönemde Nijerya ihracatını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, uzun dönemde reel döviz kurunun ihracat üzerinde anlamlı pozitif bir etkisi görünürken, kısa dönemde ihracat, reel döviz kurundan negatif olarak etkilenmektedir ki, bu sonuç Naira'nın değer kaybının ihracatı teşvik etmede uzun dönemde daha etkili olduğunu, fakat kısa dönemde Nijerya ihracatını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Nominal döviz kuru sonuçları ise, kısa dönemde nomimal döviz kuru oynaklığının Nijerya ihracatı üzerinde anlamlı pozitif etkisi olduğunu gösterirken, uzun dönemde yabancı ülke milli gelirlerinin Nijerya ihracatı üzerinde anlamlı pozitif bir etkisinin bulunduğunu göstermektedir
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to empirically investigate the impact of exchange rate volatility on Nigeria export using ARDL approach. The empirical analysis carried out uses monthly data, covered period from 1999m1 to 2012m12. The result confirms that there is a long relationship between export, real exchange rate, volatility of exchange rate and foreign income. Besides, the volatility of real exchange rate has negative and significant effect on the export in both short and long run; this implies that high fluctuation of exchange rate volatility tends to hinder Nigeria export. However, The real exchange rate result shows positive and significant effect on the export in the long run while in the short run the export is negatively affected by real exchange rate, this implies that depreciation of Naira exchange rate is more effective in the long run to stimulate export activity in Nigeria whereas, in the short run depreciation of the Naira negatively hinders the Nigeria's export. The result of nominal exchange rate shows that in the in the short run volatility of nominal exchange rate has a positive and significant effect on the Nigeria's export, while in the long run foreign income has positive and significant effect on the Nigeria's export.