Ortaokul öğrencilerinin matematiğe yönelik tutumlarının Chaid Analizi ile incelenmesi
Secondary students' attitudes towards mathematics examination Chaid Analysis
- Tez No: 357573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KAYRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, İstatistik, Education and Training, Mathematics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Matematik tutumu, Ortaokul öğrencileri, Chaid Analizi, Maths Attitude, Secondary Students, Chaid Analyses
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ortaokul öğrencilerinin matematiğe yönelik tutumlarını belirlemek ve tutum üzerinde etkili olan değişkenleri Chaid Analizi yöntemi ile incelemektir. Araştırma, 2012-2013 öğretim yılında Muş İli Milli Eğitim Müdürlüğü?ne bağlı ortaokullarda yapılmıştır. Araştırmaya Muş ili ve ilçe merkezlerinde bulunan toplam 14 farklı okulda öğrenim gören 415 kız, 425 erkek olmak üzere toplam 840 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin matematiğe karşı tutumlarını belirlemek için Alkan, Güzel ve Elçi (2004) tarafından geliştirilen Matematik Tutum Ölçeği ve bazı bireysel bilgilerine ilişkin bilgilere ulaşmak için Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Analizler sonucunda, öğrencilerin genel olarak matematiğe karşı orta düzeyde bir tutuma sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin matematik tutumları üzerinde en önemli etkiye sahip olan değişkenler, öğrencilerin matematiği sevme durumları, haftalık matematik çalışma süreleri, zihinden işlem yapma durumları, meslek hayalleri ve ders çalışırken aile bireylerinden yardım alma durumları olarak elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre, başta öğretmenler olmak üzere, aile ve okul yönetimi, öğrencilere matematiği sevdirmenin yollarını aramalıdır. Dersleri daha çekici hale getirmek için gerekirse öğretim programı ve öğretmenlerin kullandıkları yöntem ve teknikler gözden geçirilmelidir. Matematik derslerinde, öğrencilerin zihinden işlem yapma becerilerini geliştirecek etkinliklere yer verilmelidir. Ayrıca, neden sonuç ilişkisini oldukça detaylandıran Chaid Analizi gibi ileri düzey istatistiksel yöntemler eğitim bilimleri alanında yapılan başka araştırmalarda da kullanılması yararlı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to determine the secondary students' attitudes towards maths and analyse the variants effective in the attitudes with Chaid Analysis Method. The research was carried out in secondary schools in Mus Provincial during 2012-2013 education year. Total 840 secondary students -413 girls and 425 boys- from 14 different schools in Mus Provincial and districts participated in the research. In order to determine the students' attitude towards maths, Maths Attitude Scale which was developed by Alkan, Guzel and Elci and Personal Information Form were applied. SPSS packaged program was used for data analysis. After the analyse, it was determined that the students had a medium level attitude towards maths. Besides, the factors that are effective in the students' attitudes were determined as the students' liking maths, the weekly studying duration, computing in mind, occupation dreams and getting support from family embers while studying. According to these results, family and school administrations and especially teachers must find ways to make students like maths. If necessary, teaching program and methods and techniques used by teachers must be revised to make lessons more attractive. During maths lessons, the activities that can improve the students' skill of computing in mind must be done. In addition, the use of advanced- level statistics methods like Chaid Analyses which details well cause-result relations in other researches of education sciences is seen to be useful.