Tarih öğretmenlerinin ve öğrencilerin tarih müfredat programı ve tarih ders kitabı hakkında görüşleri: Van ili örneği
Turkish history teachers and students' conceptions on the curriculum and the textbook of the Turkish history class: The case study of Van
  1. Tez No: 357575
  2. Yazar: MEKİN PERİHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, tarih öğretimi, müfredat programı, ders kitabı, tarih öğretmeni, öğrenci, History, Science Teacher, Curriculum of History, History textbook, Teaching and learning of history, student
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma, 2011-2012 eğitim öğretim yılında Van Merkez Milli Eğitim Müdürlüğü?ne bağlı orta öğretim kurumlarında eğitim gören 9. sınıf öğrencilerinin ve bu kurumlarda görev yapan tarih öğretmenlerinin, 9. sınıf tarih müfredat programı ve 9. sınıf tarih ders kitabı hakkındaki görüşlerini almak için yapılmıştır. Bu amaçla oluşturulan kavramsal çerçevede yer alan bilgilere göre hazırlanıp uygulanan anket ve bu anketin sonuçlarının değerlendirilmesi, çalışmanın ana eksenini oluşturmaktadır. Bu çalışma, tarih öğretimi ve tarih öğretiminde müfredat programı ile ders kitabı hakkında olduğundan dolayı kavramsal çerçeve bu eksende oluşturulmuştur. Bu amaçla çalışmada öncelikle tarih kavramı ve tarih anlayışları açıklanmıştır. Akabinde dünyada ve Türkiye'de tarih öğretiminin geçirdiği süreç üzerinde durulmuştur. Bunu müteakip günümüzde tarih öğretiminde ön plana çıkan barışçı tarih yaklaşımı, tarihin amaçları ve tarih öğretiminin yöntem ve teknikleri verildikten sonra tarih öğretiminde ileri seviyede olduğu kabul edilen İngiltere tarih öğretimi, bir model oluşturması hasebiyle ele alınmıştır. Tarih müfredat programları ve ders kitapları hakkında da bilgi verildikten sonra, bu çalışmanın esas odağını teşkil eden 9. sınıf müfredat programı ve ders kitabı hakkında açıklama yapılmıştır. Son olarak, alanda yapılan çalışmaların sunumuyla kavramsal çerçeve bölümü sonlandırılmıştır. Kavramsal çerçeve bölümünde yer alan bilgiler esas alınarak hazırlanan anket formu, hedef örneklem grubunun büyük bölümüne ulaşılarak uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 15.0 bilgisayar programı ile ölçülerek değerlendirilmiştir. Katılımcı görüşlerinden elde edilen frekans değerleri ve yüzdelik dağılımlar ile medyan değerleri tablolarla betimlendikten sonra değerlendirilmiştir. Katılımcı görüşlerinden elde edilen frekanslar ve yüzdelik dağılımlar ile medyan değerlerine göre, müfredat programı ve ders kitabı hakkında olumlu görüş belirten anket maddelerinin geneline katılım düzeyinin düşük olduğu; buna karşılık müfredat programı ve ders kitabının yeniden düzenlemesi ile ilgili öneri içeren maddelerin geneline ise katılım düzeyinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bundan hareketle gerek müfredat programı, gerekse ders kitabının beklentilere tam olarak cevap verecek düzeyde olmadığı kanaatine varılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre müfredat programı ve ders kitabı hakkında yapılması gereken değişiklikler bu çalışmada ?Öneriler? kısmında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to demonstratethe secondary level grade students? and Turkish history teachers? conceptionson the 9th grade history class curriculum and the textbook. Teachers and students of Van public high schoolswere participants during the study. Data for the study was collected during the 2011-2012 academic years. A survey was developed and was implemented to determine conceptions of teachers and students of the curriculum and the textbook of 9th grade history class. The result of the survey was discussed. In the beginning of the study, the term of the history and the perspectives of teaching history were provided. Then, the foundation of Turkish history class, the process of teaching and learning system of historyclass was discussed. Today?s Turkish education system?s purpose, methods, and different curriculumswere analyzed to take into consideration based on the England Education system. While giving general information of the Turkish history class?s curriculum and general information of the textbook, detailed information was provided to discuss the 9th grade history class curriculum and the textbook. In conclusion of this part, previous studies were present to understand advantages or disadvantages of the current curriculum and the textbook. The survey was conducted by the researcher from the participants. The survey was applied by the most of the participants.The SPSS software package used for statistical analysis the data of the survey. The results of the data analysis demonstrated thatthe current curriculum and the textbook of history class could not meet todays? education requirements. On the other hand, participants concluded that successful reform requires on the curriculum and the textbookof the history class. The results of current study examined that for teaching and learning of the history class effectively, current curriculum and textbook were needed to reform. Future directions and implications for reforming of curriculum and the textbookwere discussed on the suggestion part of the study.