Sivil toplum kuruluşlarında sosyal sorumluluk kampanyalarının duyurumunda sosyal medya kullanımının stratejik önemi
The strategic importance of using social media on publicity of social responsibility campaigns in non-governmental organisations
- Tez No: 357611
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Sosyal Sorumluluk, Sosyal Medya, Non-governmental organizations, Social responsibility and social media
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Sivil toplum kuruluşları (STK) yaptıkları hizmetleri ve sosyal sorumluluk kampanyalarını duyurmada, ajanslardan destek almak yerine öncelikle kendi imkanlarını kullanmayı tercih etmektedir. STK'lar, kampanyalarının duyurulması ihtiyacını kendi uzman personeli veya gönüllü üyesi aracılığıyla organize etmeyi daha az maliyetli görmektedir. 1990 yıllarda hayatımıza giren sosyal medya uygulamaları STK'ların faaliyetlerini kamuoyuna yaymaları için yeni bir mecra açılmasını sağlamıştır. Bugün özellikle Facebook ve Twitter'ın iletişim anlamında STK'lar için çok büyük bir ihtiyacı karşıladığı düşünülmektedir. Çünkü tanıtım faaliyetlerinde sosyal ağların alternatifi olarak görülen fuar, seminer, vb. organizasyonlardaki eleman ihtiyacı, yer temini ve basılı dokümanlar için ayrılacak kaynağın miktarı; STK'ların tanıtım çalışmalarında Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlara yönelmesine neden olmaktadır. Bu çalışma ile İstanbul'daki toplam 18 sivil toplum kuruluşu yöneticisiyle yapılan yüz yüze ve derinlemesine görüşmeler üzerinden STK'ların sosyal medya kullanımları analiz edilmiş ve sosyal medya kullanımının STK'ların kamusal alandaki varoluşları bağlamındaki stratejik önemi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre STK'ların sosyal sorumluluk çalışmalarını duyurmada sosyal medyanın ucuz maliyet, kolay erişim,hızlı yayılım, görsel iletişim, hedef kitle seçebilme, hızlı geri bildirim alabilme gibi özelliklerinden dolayı STK'ların PR faaliyetlerinde önemli bir rolü olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Non- governmental organizations (NGO) use their own resources, instead of the assistance of the agencies, to announce their services and social responsibility campaigns. NGO's find it cheaper to fulfill the need for the announcement of their campaigns, by volunteers or their own specialized staff. The social media applications that has been in our lives since 1990's , provided a new era to propagate the activities of NGO's to public opinion. Today it is considered that, especially Facebook and Twitter fulfill a great need for NGO's. The cost of staff, place and printed documents in fairs, seminars or similar organizations which are seen as an alternative to social media, make NGO's to trend to social media like Facebook and Twitter in publicity activities. By this study, several face to face and deepened meetings have been carried out with managers of 18 non-governmental organizations in İstanbul, in order to analyze the use of social media and to place emphasis on the strategic importance of the use of social media in the context of the NGO'S existence in public sphere. According to gained findings, qualities in announcing social responsibility ,like : relevant cost, easy access , quick spreading , visual communication , possibility to pick a target audience and quick feedback , social media has an important role in the public relations campaigns.