Satış elemanlarında tükenmişlik sendromunun incelenmesi: Mobilya sektörüne yönelik bir araştırma
Analysis of the burnout syndrom of sales person: A research for furniture industry (Modef fair)
  1. Tez No: 357664
  2. Yazar: TURGAY İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Satış Elemanları, Satış Yönetimi, Satış Yönetimi Fonksiyonları, Tükenmişlik Sendromu, Lojistik Regresyon, Sales People, Sales Management, The Functions of Sales Management, Burn-out Syndrome, Logistics Regression
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
İnsan kaynakları günümüz iş dünyasında başarının anahtarı konumunda bulunmaktadır. Bu nedenle rekabetçilik açısından insan kaynaklarının güçlendirilmesine yönelik uygulamalara yoğun bir ilginin olduğu görülmektedir. İşletmelerin sahip olduğu insan kaynakları içerisinde satış elemanları müşterilerle yakın temas kurdukları için, işletmelerin hedef ve amaçlarına ulaşmalarında önemli roller üstlenmektedir. Günümüzün iş ve yaşam koşulları içerisinde insan kaynağı açısından verimliliği düşürücü etkisi olduğu ifade edilen tükenmişlik sendromu önemli bir sorun haline gelmiştir. Tükenmişlik sendromu ile etkili bir mücadele için bu soruna yol açan kaynakların belirlenmesi gerekmektedir. Tükenmişlik Sendromuna yol açan temel kaynakların belirlenmesi ile işletmeler insan kaynağının daha verimli hale gelmesine yönelik başarılı stratejiler geliştirebileceklerdir. Bu çalışmada, içsel pazarlamada ifade edilen, çalışanlarla müşteriler arasındaki etkileşim açısından, satış elemanlarını tükenmişlik sendromu düzeyleri ve tükenmişlik sendromuna etki eden temel faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human Resources is a key to success in business world. Thus, it's observed that an intensive interest into empowering human resources in terms of competitiveness. As the sales-persons have close relationship with their customers at human resource departments in business organizations, they have significant roles in reaching the targets and objectives of the organizations. The burn-out syndrome, stated as having productivity diminishing effect in terms of human resources in today's business and life conditions, it has become on important problem. The reasons behind this syndrome must be determined in dealing with it effectively. Business Organizations will be able to develop successful strategies in efforts to make human resources more productive by determining main reasons leading to burn-out syndrome. In this study, it is aimed to determine the burn-out syndrome levels of sales-people and main factors affecting the burn-out syndrome in terms of interactions between the workers and customers mentioned in internal marketing.