Coca Cola'nın Türkiye'deki glokal reklam stratejilerinin kültürel göstergeleri açısından analizi
Coca cola glokal advertising strategies in Turkey analysis of cultural indicators
- Tez No: 563444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ŞENTÜRK KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Glokal Reklam, Coca Cola Reklamları, Kültürel Kodlar
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Küreselleşmenin etkisinin artması ile ortaya çıkan global reklam kavramı, 1960'lı yıllarda farklılaşan tüketici tercihleri ile yerel eğilim göstermeye başlamıştır. Bu bağlamda“evrensel düşün, evrensel hareket et”yaklaşımları yerini yerelliğin önem kazandığı bir anlayışa bırakmıştır. Zira global nitelikte faaliyet gösteren şirketler reklamlarında yerel kültürlere ait olan unsurları kullanma yoluna gitmeye başlamıştır. Dünyadaki en önemli küresel boyutlu şirketlerden biri olan Coca Cola da yerel nitelikteki özellikle kültürel unsurları glokal reklamlarında sıklıkla kullanmaya yönelmiştir. Bu sayede değişik hedef kitlelerin kültürel değerlerine bağlı olan farklı hassasiyetlerini dikkate aldığını ve bu kültürün bir parçası olduğunu vurgulamaya çalışmaktadır. Bu çalışma, Coca Cola'nın Türkiye'de Ramazan ayında yayınlanan reklam filmlerinde hangi kültürel kodları ön plana çıkarıldığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda küresel marka değeri taşıyan Coca Cola'nın 2013-2019 yıllarında Ramazan ayı içerisinde yayınlanan 6 reklam filmi göstergebilime bağlı kalınarak, Rengin Küçükerdoğan'ın geliştirdiği seçmeci ve çok boyutlu yöntemden uyarlanarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of global advertising, which emerged with the increasing impact of globalization, started to show a local tendency in the 1960s with differentiating consumer preferences. In this context“think globally, think universal”approaches have gradually been replaced by an understanding where localism gains importance. This is because global companies have started to use elements of local cultures in their advertisements. As one of the most important global companies in the world, Coca Cola has tended to use local cultural features in its glocal advertisements. In this way, it tries to emphasize that it takes into consideration the different sensitivities of different target groups depending on their cultural values and is a part of this culture. The study, published in the oly month of Ramadan in Turkey Coca Cola ads aims to determine which brought to the foreground of the cultural code. In this context, 6 commercial films of Coca-Cola, which has global brand value, in the period of 2013-2019 during the month of Ramadan, it was adapted from the selective and multidimensional method developed by Rengin Küçükerdoğan.Keyword: Glokal Advertisement, Coca Cola Advertisements, Cultural Codes