Hayal aktivitelerinin üniversite öğrencilerinin İngilizce derslerine yönelik başarı, ilgi ve tutumları üzerindeki etkisi
Effect of imagination activities on university students' achievement, interest and attitude toward English lesson
- Tez No: 357725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAY EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönlendirmeli hayal aktiviteleri, Durumsal ilgi, Tutum, İngilizce, Ders başarısı, Guided imagery activities, Situational interest, Attitude, English, Course achievement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı hayal aktivitelerinin üniversite öğrencilerinin İngilizce derslerine yönelik başarı, ilgi ve tutumları üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Abant İzzet Baysal Üniversitesinin Fen-Edebiyat ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin birinci sınıflarında öğrenim gören 117 (kız = 80, erkek = 37) öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin araştırma kapsamındaki konulara yönelik başarılarına ilişkin veriler araştırmacı tarafından geliştirilen bir başarı testi aracılığıyla, İngilizce dersine yönelik tutumlarına ilişkin veriler Altunay (2004) tarafından geliştirilen İngilizceye Yönelik Tutum Ölçeği aracılığıyla ve durumsal ilgilerine ilişkin veriler ise Rotgans ve Schmidt (2011a)'in Durumsal İlgi Ölçeğinin araştırmacı tarafından uyarlanan iki değişik versiyonu aracılığıyla toplanmıştır. Veriler SPSS 20 ve AMOS 20 istatistik programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sorularının uygun biçimde cevaplanması amacıyla Pearson Korelasyon Analizi, t-testi, Kovaryans Analizi (ANCOVA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları, hayal aktivitelerinin başarı ve ilgi düzeyi üzerinde olumlu yönde ve istatistiksel açıdan anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Hayal aktiviteleri ile başarı arasındaki olumlu ilişki önceki başarının etkisinden bağımsız olarak ortaya çıkarken, hayal aktiviteleri ile ilgi arasındaki ilişkide önceki başarı arabulucu değişken özelliği göstermektedir. Diğer yandan hayal aktivitelerinin tutum üzerinde anlamlı bir etkisi gözlemlenmemiştir. İlgi değişim miktarı ile başarı arasında hayal aktivitelerinden kaynaklanan olumlu bir ilişki saptanmıştır. Hayal aktivitelerinin bu olumlu etkisi önceki başarıdan bağımsızdır. İlgi değişim miktarı ile tutum arasındaki ilişkide ise hayal aktivitelerinin anlamlı bir etkisi gözlemlenmemiştir. Ancak, önceki başarının bu ilişkideki etkisinin anlamlı olduğu da saptanmıştır. Araştırmada eğitimsel çıkarsamalar ve gelecekte yapılacak araştırmalara ilişkin öneriler de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the effect of guided imagery activities on university students' achievement, interest and attitudes related with English lessons. Population of the research is composed of 117 freshmen (female= 80, male= 37) studying at the Faculty of Arts and Sciences and the Faculty of Economics and Administrative Sciences at Abant İzzet Baysal University. Data related with the student's achievement towards the subjects within the scope of the research have been collected through an achievement test developed by the researcher. Data related with the students' attitudes towards English have been collected through the Scale of Attitudes towards English, originally developed by Altunay (2004); whereas the data related with the students' situational interests have been collected through two different versions adapted by the researcher from the Situational Interest Scale developed by Rotgans and Schmidt (2011a). All the data have been analyzed by using SPSS 20 and AMOS 20 statistical programs. Pearson Correlation analysis, independent-sample t tests, analyses of covariances (ANCOVAs) and Confirmatory Factor analyses were conducted in order to answer the research questions appropriately. Findings of the study have shown that guided imagery activities have positive and statistically significant effects on the level of achievement and interest. Previous achievement shows the quality of mediator variable on the relationship between guided imagery activities and interest, while the positive relationship between these activities and the achievement appear to be as independent of previous achievement. On the other hand, no effect of guided imagery activities has been observed on attitude. There is a positive relationship between the quantity of interest change, which is the difference between the scores of interest pre-test and post-test and the achievement originated from guided imagery activities. This positive effect of guided imagery activities is independent of previous achievement. No effects of guided imagery activities on the relationship between the quantity of interest change and attitude have been observed. However, previous achievement has a significant effect on this relationship. Educational implications and suggestions for the future research have also been discussed in the current study.