Ortaokul 2. sınıf öğrencilerinin matematik problem çözme başarısını yordayan değişkenler
The variables of predicting problem solving academic achievement in 2nd(second) class students of a secondary school
  1. Tez No: 357726
  2. Yazar: HÜLYA YEŞİLLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ ARSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme, okuduğunu anlama, okuma stratejileri, Problem Solving, Reading Comprehension, Reading Strategies
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma okuduğunu anlama stratejileri kullanma düzeyi ile okuduğunu anlama ve işlem yapma başarısının matematik dersindeki problem çözme başarısını etkileyip etkilemediğini ortaya çıkarmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak, Okuduğunu Anlama Testi, Problem Çözme Testi, İşlem Testi, Okuma Stratejileri Bilişsel Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Okuduğunu anlama başarısı, problem çözme başarısı, işlem yapma başarısı ve okuma stratejileri bilişsel farkındalık düzeyi arasında ilişki olup olmadığı pearson korelasyon analizi, değişkenlerin problem çözme başarısını yordayıp yordamadığı ise regresyon analizi ve varyans analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın evrenini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Bolu merkezde bulunan tüm ortaokul 2. sınıf öğrencileri, örneklemini ise evreni temsil edebilme özelliği göz önünde bulundurularak oransız küme örnekleme ile seçilen 367 ortaokul 2. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda; problem çözme başarısı ile okuduğunu anlama ve işlem vii yapma başarısı arasında pozitif yönlü, orta düzeyde; bilişsel farkındalık, okuma sırası düzenleme ve okuma sonrası değerlendirme stratejileri arasında pozitif yönlü, düşük düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Problem çözme başarısını, okuduğunu anlama ve işlem yapma başarısının anlamlı olarak etkilediği; bilişsel farkındalık, okuma sırası düzenleme ve okuma sonrası değerlendirme stratejilerinin anlamlı olarak etkilemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the effect of using reading comprehension strategies, academics achievement in reading and arithmetic operations on academic achievement of problem solving in mathematics. The population of the research is the 2nd graders of all secondary schools in the city centre of Bolu; the samples are the 367 graders of all secondary school students who are chosen through simple random sampling considering the fact of their being able to represent the population. The research is an on relational scanning model. Reading Comprehension Test, Problem Solving Test, Operation Test and Reading Strategies Awareness Scale are applied to the participants used in order to collect data. Pearson Correlation Analysis and Univariate Analysis of Variance were used to analysis the relationships between variables and liner regression model was used to analysis the prediction of the data. As a result of the study, the findings of study showed that there was a medium, positive relation between the academic achievement of problem solving and reading v comprehension and a low level positive relation is found between cognitive awareness, constructing a reading order and after reading comprehension strategies. Also, the results of study showed that reading comprehension and ability on making operations affects problem solving in a positive way; and cognitive awareness, constructing a reading order and after reading comprehension strategies are not affected in a positive way.