6. sınıf öğrencilerinin fiziksel ve kimyasal değişim konusunu günlük hayat ile ilişkilendirmeleri
To associate the subjects of physical and chemical changes with daily life on 6th grade students
- Tez No: 357730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÜNDAR YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Fen ve Günlük Hayat, Fiziksel ve Kimyasal Değişim, Günlük Hayat ile İlişkilendirilmesi, Science Education, Science and Daily Life, Physical and Chemical Changes, To Associate with Daily Life
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı 6.sınıf öğrencilerinin fiziksel ve kimyasal değişim konusunu günlük hayat ile ilişkilendirmeleri cinsiyet, ailenin gelir düzeyi, anne eğitim seviyesi, baba eğitim seviyesi, büyüdükleri yerleşim yeri ve ebeveynlerle gün içinde geçirilen zaman dilimi demografik değişkenleri açısından anlamlı farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Bu araştırmada nicel ve nitel araştırma tekniklerinin her ikisinin de yer aldığı karma yöntem araştırması (mixed methods research) kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutu durum tespitine yönelik olduğundan betimsel analiz yapılmıştır. Araştırmanın uygulaması 2012-2013 eğitim öğretim yılı güz döneminde İstanbul İli Ümraniye İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Yukarı Dudullu 75. Yıl Ortaokulu'nun da öğrenim gören (N=160) öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama için araştırmacı tarafından geliştirilen Günlük Hayatla İlişkilendirme Testi kullanılmıştır. Bulgular göstermektedir ki öğrencilerin fiziksel ve kimyasal değişim konusunu günlük hayat ile ilişkilendirmelerinde; cinsiyet, büyüdükleri yerleşim yeri ve ebeveynlerle gün içinde geçirilen zaman dilimi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmamışken, ailenin gelir düzeyi, anne eğitim seviyesi ve baba eğitim seviyesi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Bu bulgulara dayanılarak gelecekte yapılabilecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to associate the subject of physical and chemical changes with daily life on 6th grade students to examine whether the differences in variables such as gender, household income, mother's education level, father's education level, place of residence and time spent with parents during the day. In this study, both quantitative and qualitative research techniques, mixed methods research, have been used. The qualitative dimension of the study is to detemine the status. So, analysis in this study is descriptive. Implementation of the study has been conducted with Yukarı Dudullu 75. Yıl Secondary School' students (N:160) in the fall semester of the academic year 2012-2013, Uskudar district of Istanbul Province, under the Directorate of Education. Association with Daily Life Test has been used by researcher to collect data. Findings show that students' gender, place of residence and time spent with parents during the day have no significant differences in the association the subject of physical and chemical changes with daily life. Students' household income, mother's education level and father's education level have significant differences in the association the subject of physical and chemical changes with daily life. Based on these findings, recommendations for future studies have been made.