İkinci Pön Savaşı'nın oyun kuramsal analizi
A game theoretic analysis of the Second Punic War
- Tez No: 357759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ŞAHABETTİN GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İkinci Pön Savaşı, Oyun Kuramı, Kartaca, Roma, The Second Punic War, Game Theory, Carthage, Rome
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
M. Ö. 218 – 201 yıllarında Kartaca ve Roma Cumhuriyetleri arasında yaşanan İkinci Pön Savaşı'nı oyun kuramsal bir yöntemle analiz etmeyi amaçlayan bu çalışma, bu savaşın literatürdeki ilk modellemesini yapmakta ve bu iki devletin tarihçiler tarafından çok fazla değinilmemiş olan askeri stratejilerini ve hamlelerini incelemektedir. Literatürde genel olarak askeri tarihten 19.yüzyıl ve sonrası dönemi savaşlarını ve bu savaşlardaki devletlerin stratejik etkileşimlerine uygulanan oyun kuramının, antik savaşlara da uygulanabilirliğini ve mevcut askeri tarih literatürüne bir katkı yapmak amacıyla yazılan bu tez, Kartaca ve Roma Cumhuriyetleri'nin İkinci Pön Savaşları'ndaki askeri stratejilerini ve buna bağlı olarak askeri harekat tercihlerini incelemektedir. İkinci Pön Savaşı nasıl oyun kuramı ile modellenebilir ve bu modellemeden ne gibi sonuçlar çıkarılabilir sorusuyla başlayan bu tez, Kartaca ve Roma'nın hamle tercihlerini geriye doğru çıkarsama tekniğiyle incelemektedir. İki devletin de savaş hamlelerini belirli kriterlerin sağlanmasıvi doğrultusunda seçtiklerini savunan bu çalışma, oyun kuramsal bulguların tarih literatürüyle de uyumlu olduğu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, through a game theoretic methodology, aims to build an accurate game theoretic model of the Second Punic War, and tries to analyze the military strategies and actions taken by the Carthaginian and Roman Republics. After observing that the modeling literature concerning the game theoretic studies of war has generally analyzed the wars beginning from the 19th century, this thesis also aims to provide a contribution to the game theoretic literature by constructing a model that displays the strategic interaction between Rome and Carthage. By starting from the question of how one could game theoretically model the Second Punic War and what argumentations would such a model would give, the work presented here compiles the available historical information regarding the military choices of the two Republics, and by using those literary findings, tries to explain the reasons behind Carthage's offense and Rome's defense choices. By arguing that the findings through game theoretic analysis is compatible with the historical literary evidence, iv the model also reveals novel argumentations concerning under what conditions both states would or would not prefer a particular military action.