A Novel synthesis of &,B-unsaturated nitriles via epichlorohydrins intermediates
&,B-doymamış nitrillerin epiklorohidrin ara ürünleri kullanılarak yeni bir yöntem ile sentezlenmeleri
- Tez No: 35776
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CİHANGİR TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Diklorohidrinler, Epiklorohidrinler, P-doymamış nitriller, Dichlorohydrins, epichlorohydrins, p-unsaturated nitriles Science
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
öz a,p-DOYMAMIŞ NİTRİLLERİN EPİKLOROHIDRİN ARAÜRÜNLERİ KULLANILARAK YENİ BİR YÖNTEM İLE SENTEZLENMELERİ GÜZEN KANDEMİR, CANAN Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cihangir Tanyeli Aralık, 1994, 51 sayfa Önemli Micheal tipi akseptör özelliğine sahip a,P-doymamış nitrillerin sentezi için yeni bir sentetik yol geliştirilmiştir. Dikloroaseton'un brombenzen, 4-brombifenil, butil klorür, benzil bromür ve w-bromstiren ile olan Grignard tepkimeleri, benzer diklorohidrin yapılan oluşturmuştur. Bazik tepkime koşullan allında, elde edilen diklorohidrin yapılan, doğal ürün sentezlerinde oldukça ömemli yapı taşlan olan epiklorohidrinlere dönüştürülmüştür. Son basamak ise, epoksit halkasının daha az kalabalık olan tarafına siyanür iyonun nükleofilik saldmsı ve bunu takip eden izole edilemeyen tersier alkol araürünün dehidrasyon yolu ile a,P-doymamış nitrillerin oluşumudur. Tüm ürünlerin yapısı ^-NMR ve İR spektroskopisi ile tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NOVEL SYNTHESIS OF a,|3-UNSATURATED NITRILES VIA EPICHLOROHYDRINS INTERMEDIATES. GÜZEN KANDEMİR, CANAN M. S. in Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cihangir Tanyeli December, 1994, 51 pages. A new synthetic pathway was developed for the synthesis of a,(3- unsaturated nitriles which are valuable Michael type acceptors. Grignard reaction of dichloroacetone with bromobenzene, 4- bromobiphenyl, butyl chloride, benzyl bromide and w-bromostyrene yielded the corresponding dichlorohydrins. Under basic reaction condition, resultant dichlorohydrins were converted to epichlorohydrins which are highly valuable precursors for the synthesis of natural products. Final step was the formation of a,P-unsaturated nitriles via the nucleophilic attack of cyanide ion to the less hindered side of epoxide ring followed by dehydration of nonisolable tertiary alcohol intermediate. All products were identified by ^-NMR and IR spectroscopy. ui